Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 16
Onkolojide Fertilitenin Korunması Ölçeği’nin Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
2021
Dergi:  
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kadın ve erkeğin üreme kapasitesinde ve doğurganlığında azalma riski oluşturabilecek her durum fertilitenin korunması için bir endikasyon oluşturur. Amaç: Bu araştırmada Onkolojide Fertilitenin Korunması Ölçeği’nin (OFKÖ) geçerlik ve güvenirliğinin yapılarak Türk diline uyarlanması amaçlandı. Örneklem ve Yöntem/Gereç ve Yöntem: Metodolojik olarak gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini üç tıp fakültesi hastanesi ve bir özel hastanede çocukluk, ergenlik ve üreme çağındaki kadın ve/veya erkek kanser hastalarının gonadotoksik tedavi öncesi bakımında görev alan 236 hemşire oluşturdu. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini sınamak için kapsam geçerliği, yapı geçerliği, madde analizi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile iç tutarlılık katsayısı kullanıldı. Bulgular: OFKÖ’nin Kapsam Geçerlik İndeksi 0.80 - 1.00 arasında değiştiği ve Kapsam Geçerlilik Oranı 0.95 olarak belirlendi. Ölçeğin 12 maddelik halinin madde toplam puan korelasyonları 0.45 - 0.86 arasında değiştiği belirlendi. Ölçeğin Cronbach α güvenirlik katsayısı 0.71 ve alt boyutlarda 0.55 - 0.94 arasında değiştiği saptandı. Uyum iyiliği istatistiklerinde ise ölçeğin yeni yapıyı (üç alt boyut: Özgüven, Farkındalık, Engeller) doğruladığı belirlendi. Sonuç: Geçerlilik ve güvenirlik analizlerine göre, bu ölçeğin, hemşirelerin yeni tedavisi başlayan kanser hastalarının fertilitenin korunmasına yönelik engellerin ve yarar algısını ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu bulundu.

Anahtar Kelimeler:

Adjusting the scale of the protection of fertility in oncology to Turkey: validity and reliability study
2021
Yazar:  
Özet:

Any condition that may pose a risk of decrease in the female and male fertility capacity and fertility is an indication for the preservation of fertility. Purpose: This study aimed at adapting the validity and reliability of the Oncology Fertility Protection Scale (OFKÖ) to the Turkish language. Examples and Methods/Reason and Methods: The methodological study was formed by three medical faculty hospitals and a private hospital of 236 nurses who are responsible for the pre-goonadotoxic treatment of women and/or male cancer patients in childhood, adolescence and reproductive age. To test the validity and reliability of the measurement, the scope validity, structural validity, material analysis, explanatory and verifying factor analysis and internal consistency ratio were used. The findings: OFKÖ's scope validity index varies between 0.80 - 1.00 and the scope validity rate is 0.95. It was determined that the total score correlations of the 12 material state of the measurement varied from 0.45 to 0.86. It was found that the Cronbach α reliability ratio of the measurement varied between 0.71 and 0.55 to 0.94 in lower dimensions. In compliance well-being statistics, the scale confirmed the new structure (three subdimensions: Self-confidence, Awareness, Obstacles). Result: According to validity and reliability analysis, this scale was a valid and reliable scale that measured the obstacles to the preservation of fertility and the perception of the benefit of cancer patients who began newly treating nurses.

Anahtar Kelimeler:

2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 1.284
2023 Impact/Etki : 0.023
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi