Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
Hemşirelerin Mesleğe Bağlılık ve İş Yaşamı Kalitesi Düzeyleri
2022
Dergi:  
Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma hemşirelerin mesleğe bağlılık ile iş yaşamı kalitesi düzeylerini ve mesleğe bağlılık ile iş yaşamı kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmaya bir üniversite hastanesinde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 270 hemşire dâhil edilmiştir. Veriler tanıtıcı özellikler formu, Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği ve Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği ile Eylül-Aralık 2017 tarihinde toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, Independent t, Mann-Whitney U, Tek yönlü ANOVA, Kruskal-Wallis testleri ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin Mesleğe Bağlılık Ölçeği toplam puan ortalamalarının 69.93±12.54, İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği toplam puan ortalamalarının 104.53±17.38 olduğu bulunmuştur. Mesleğe Bağlılık Ölçeği alt ölçek ve toplam ölçek puanı ile İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği alt ölçek ve toplam ölçek puanları arasında pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Çalışmaya katılan hemşirelerin mesleğe bağlılığının iyi, iş yaşamı kalitesinin ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin mesleğe bağlılık düzeyleri arttıkça iş yaşamı kalitesi düzeyinin de arttığı saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin mesleğe bağlılık ve iş yaşamı kalitesi düzeylerini artırmaya yönelik programların planlanması ve uygulanması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Professional Commitment and Work Life Quality Levels Of Nurses
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: This study was carried out to determine the levels of and relationship between professional commitment and quality of work life of the nurses. Method: 270 nurses, who worked at a university hospital and accepted to participate, were recruited to the study. The data were collected using the Introductory Characteristics Form, the Quality of Nursing Work Life Scale (QNWLS) and the Nursing Professional Commitment Scale (NPCS) during September-December 2017. Descriptive statistics, Independent t, Mann-Whitney U, One Way ANOVA, Kruskal-Wallis tests and Pearson Correlation analysis were used for the data analysis. Results: It was found that total mean score of the Nursing Professional Commitment Scale was 69.93±12.54, and total mean score of the Quality of Nursing Work Life Scale was 104.53±17.38. It was determined that there was a positive correlation between the Nursing Professional Commitment Scale subscale and total scale scores and the Quality of Nursing Work Life Scale subscale and total scale scores (p<0.05). Conclusions: It was determined that the professional commitment of the nurses participating in the study was good and the quality of work life was moderate. It has been determined that as the level of professional commitment of nurses increased, quality of work life level also increased. In line with these results, it may be recommended to plan and implement programs to increase professional commitment and quality of work life of the nurses.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi