Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 62
 İndirme 20
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİNE GÖRE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
2020
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, KKTC’de görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin görüşlerine göre okullardaki kaynaştırma uygulamalarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseninde ve görüşme tekniğinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 17 özel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada, KKTC MEB bünyesinde yasal ve yönetsel eksikliklerden kaynaklı sorunlar bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kaynaştırma uygulamalarında yaşanılan sorunların çözümü sadece yasal düzenlemelerle üstesinden gelinebilecek kadar basit bir sorun olmanın ötesinde bir sistem sorunu olduğu ortaya konulmuştur. Yönetsel süreçlerde görülen eksiklikler tüm kaynaştırma uygulamalarını etkilemektedir. Bu durum, kaynaştırma öğrencisinin akademik ve sosyal gelişimini de engellemekte ve istenilen bütünleştirme hedeflerine ulaşmada yavaşlatıcı rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada öne çıkan bir başka sonuç ise, kaynaştırma uygulamalarına ilişkin yaşanılan problemlerin kaynağı olarak sosyal ve kültürel bağlamın etkili olması ve bu durumun kaynaştırma öğrencisinin duygu dünyasında derin çalkantılara yol açmasıdır. Bu bağlamda, kaynaştırma ile ilgili tüm paydaşların empati, bilgi ve farkındalık düzeylerinin artırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Buna ilaveten, normal gelişim gösteren öğrencilerin bu bütünleşmede olumlu tutum ve davranışlar sergilemelerine katkı sağladığının altı çizilmiştir. Bir diğer sonuç ise, kaynaştırma politikalarında gelişmiş ülke eğitim sistemlerindeki standart ve kaliteye ulaşmak için başta eğitimde üst düzey karar vericilerden, eğitim yöneticilerine, öğretmenlerden öğrenci ve velilere kadar tüm paydaşların koordineli ve planlı bir şekilde sorumluluk almaları gerektiğidir. Ayrıca, yaşanılan güçlüklerin üstesinden gelebilmek için akademik başarıya odaklanmak yerine, bireysel farklılıkları gözeten yaklaşımları öne çıkarmak ve paydaşlara destek olmak için teknolojiden, yapay zekâ ve robotik uygulamalardan yararlanılmasının altı çizilmiştir. Araştırma, okul örgütlerindeki kaynaştırma uygulamalarının eğitsel ve yönetsel analizi açısından önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The assessment of application sources according to the opinions of special teachers
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the aim is to evaluate the coaching practices in schools according to the opinions of the special educational teachers who work in the KKTC. The research quality is designed from the research methods in the factual scientific pattern and in the conversation technique. The study group consists of 17 special education teachers. The data is analyzed by content analysis. The research has found that KKTC MEB has problems caused by legal and administrative deficiencies. It has been found that the solution of the problems in the coating practices is a system problem beyond being a problem that is simple enough to be overcome by legal regulations. The shortcomings seen in the management processes affect all the coating practices. This situation has also led to the conclusion that the coaching student is also inhibiting academic and social development and plays a slowing role in achieving the desired integration goals. Another outcome in the study is that the social and cultural context as the source of the problems experienced in connection with the coaching practices is effective and that this situation leads to profound fluctuations in the emotional world of the coaching student. In this context, it has been concluded that the levels of empathy, knowledge and awareness of all stakeholders involved in the coaching should be increased. In addition, it has been drawn out that normally developing students contribute to the demonstration of positive attitudes and behaviors in this integration. Another outcome is that to the standards and quality of the educational systems in developed countries in the cohesion policies, all stakeholders, from top educational decision makers, to educational managers, from teachers to students and guardians, must take responsibility in a coordinated and planned manner. In addition, instead of focusing on academic success to overcome the difficulties experienced, it has been drawn up the use of technology, artificial intelligence and robotic applications to highlight individual differences approaches and support stakeholders. Research has an importance in terms of educational and administrative analysis of coaching practices in school organizations.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Inclusive Practices According To The Opinions Of Special Education Teachers
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.399
Atıf : 10.302
Milli Eğitim Dergisi