Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 12
Genç Kadın Kros ve Alp Kayakçılarında İzokapnik Tamponlama Fazının Karşılaştırılması
2018
Dergi:  
Ulusal Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, genç kadın kros ve alp kayakçılarının izokapnik tamponlama faz değerlerini birbirleriyle karşılaştırmak amacıyla çalışılmıştır. Araştırmaya, uluslararası düzeyde yarışmalara katılan 10 genç kadın kros kayakçısı ve 8 genç kadın alp kayakçısı katılmıştır. Maksimal oksijen alımı (VO2max), solunumsal eşik (SE) ve solunumsal kompenzasyon noktası (SKN) değerleri [1]koşu bandında şiddeti giderek artan egzersiz test protokolü uygulanarak tespit edilmiştir.SE ve SKN değerleri V-Slope yöntemi ile belirlenmiştir. İzokapnik tamponlama (İKT) fazı, SKN ile SE arasındaki fark olarak hesaplandı ve hem mutlak hem de göreceli VO2 (İKTVO2) ve koşu hızı (İKTHIZ) değerleri ile ifade edildi. SE ve SKN karşılık gelen VO2, kalp atımı hızı ve koşu hızı tespit edilerek, VO2max’nin ve maksimal koşu hızının yüzdesi cinsinden görece değerleri hesaplandı. Tükenme zamanı testin toplam süresi olarak belirlendi.Kros kayakçıları VO2max, maksimal koşu hızı, tükenme zamanı, hem mutlak hem de göreceli SE değerleri ve mutlak SKN değerleri alp kayakçılarına kıyasla anlamlı olarak yüksek bulunurken (P<0.05), görece SKN değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p>0.05). Hem mutlak hem de görece İKTVO2 değerleri alp kayakçılarında kros kayakçılarına kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek bulundu (p<0.05). Görece İKTHIZ değerleri alp kayakçılarında kros kayakçılarına kıyasla anlamlı olarak yüksek bulunurken (p<0.05), mutlak İKTHIZ değerleri iki grupta istatistiksel olarak benzerlik gösterdi (p>0.05). Araştırma bulgularımız, alp kayakçıların kros kayakçılarına kıyasla aerobik kapasitelerinin daha düşük ve solunumsal eşiğe daha erken girdiklerini, öte yandan izokapnik tamponlama fazlarının daha geniş ve eşik sonrası egzersize toleranslarının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ulusal Spor Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Ulusal Spor Bilimleri Dergisi