Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Diyarbakır Yöresinde İshalli Buzağılarda Cryptosporidium spp. Yaygınlığı ve Moleküler Karakterizasyonu
2022
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma insan ve birçok evcil hayvanda ishale neden olan Cryptosporidium’un Diyarbakır ve çevresinde ishalli buzağılarda yaygınlığının ve türlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Cryptosporidiosis yaygınlığını belirlemek için bölgede bir aylığa kadar olan ishalli 64 buzağıdan dışkı örnekleri alınmıştır. Alınan örnekler ookist varlığı yönünden direkt immünfloresan antikor tekniği kullanılarak incelenmiştir. Cryptosporidium spp. ookistleri 64 örneğin 36 'sında (%56,25) tespit edilmiştir. Mikroskobik olarak Cryptosporidium spp. ookistlerinin tespit edildiği pozitif bütün örneklerden SSU rRNA lokusunun PCR ürünleri elde edilmiş ve iki Cryptosporidium türü tanımlanmıştır. Tanımlanan C. parvum (36/32, %88.9) baskın tür olarak belirlenirken, C. ryanae (36/4, %11.1) tanımlanan diğer türdür. Bu çalışmanın sonucunda Diyarbakır ve çevresinde ishalli buzağılarda cryptosporidiosisin önemi ve yine ishalli buzağılarda potansiyel zoonotik öneme sahip olan C. parvum türüne yüksek oranda rastlanılmasıyla buzağıların diğer hayvan ve insanlar için bulaş kaynağı olabileceği ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Pprevalence and Molecular Characterization Of Cryptosporidium Spp. In Calves With Diarrhea In Diyarbakir Province
2022
Yazar:  
Özet:

This study was carried out in calves with diarrhea in order to determine the prevalence and species of Cryptosporidium, which causes diarrhea in humans and many domestic animals, in Diyarbakır and its surroundings, located in the southeast of Turkey. Stool samples were taken from the rectums of 64 calves with diarrhea up to one month old, using sterile gloves to determine the prevalence of Cryptosporidiosis. The samples were examined for the presence of oocysts using direct immunofluorescence antibody technique. Cryptosporidium spp. oocysts were detected in 36 (56.25%) of 64 samples. PCR products of the SSU rRNA locus were obtained from all positive samples and two Cryptosporidium species were identified. While C. parvum identified 32 (88.9%) was determined as the dominant species, C. ryanae was the other identified 4 (11.1%) species. As a result of this study, the importance of cryptosporidiosis in diarrheal calves in Diyarbakir and its district. and the high incidence of C. parvum species, which has a potential zoonotic importance in diarrheal calves, have been revealed to be a source of transmission to other animals and humans.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 652
2023 Impact/Etki : 0.132
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi