Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
KEMIRA-M YÖNTEMİ İLE KİŞİSEL KULLANICILAR İÇİN DRON SEÇİMİ: BİR UYGULAMA
2020
Dergi:  
Endüstri Mühendisliği
Yazar:  
Özet:

Dron’lar profesyonel olarak tasarlanmış kameraların dahi çekemediği fotoğraf ve video görüntülerini çekebilme özelliğine sahip uzaktan kontrol edilebilen pilotsuz hava araçlarıdır. Askeri uygulamalar, fotografçılık, ölçüm, haritalama, güvenlik – arama kurtarma, bilim ve araştırma, tarım, inşaat, gazetecilik ve gösteri dünyası, spor, seyahat, pazarlama gibi birçok alanda kullanılan Dron’lar kullanıldıkları alana göre farklı özelliklere sahiptir. Bununla birlikte kullanım amacına uygun Dron seçimi birbiriyle çelişen birden fazla kriteri içinde barındıran bir Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) problemidir. Bu çalışmada Dron seçimi yapabilmek için ÇKKV tekniklerinden birisi olan Kemeny Median Indicator Rank Accordance-Modified (KEMIRA-M) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında 6 farklı alternatif ele alınmış ve bu alternatifler kamera, kontrol mesafesi, uçuş süresi, ağırlık, fiyat, estetik, kullanılabilirlik olmak üzere 7 farklı iç ve dış kritere göre 5 uzman tarafından değerlendirilmiştir. İç kriterler içerisinde en önemli kriter kamera kriteri olarak çıkarken, dış kriterler içinde en önemli kriter kullanılabilirlik kriteri olarak belirlenmiştir. A1 alternatifi ise en uygun Dron alternatifi olarak ortaya çıkmıştır. KEMIRA-M yöntemi ile diğer teknolojik cihazların seçilmesi için yeni yaklaşımlar geliştirilebileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Drone Choice for Personal Users with the KEMIRA-M Method: A Application
2020
Yazar:  
Özet:

Drones are a remote-controllable unmanned aircraft with the ability to take photos and videos that even professional-designed cameras cannot take. Drones used in many areas such as military applications, photography, measurement, maping, security - search rescue, science and research, agriculture, construction, journalism and show world, sports, travel, marketing have different features depending on the area they use. However, the choice of a drone in accordance with the purpose of use is a multi-criteria decision-making (MCCV) problem that contains multiple criteria that are contradictory. In this study, one of the CKKV techniques is the Kemeny Median Indicator Rank Accordance-Modified (KEMIRA-M) method. The study examined 6 different alternatives and these alternatives were assessed by 5 experts according to 7 different internal and external criteria, including camera, control distance, flight time, weight, price, aesthetics, and availability. The most important criterion within the internal criteria is the camera, while the most important criterion within the external criteria is the availability criterion. The A1 alternative is the best alternative to the drone. It is believed that the KEMIRA-M method could develop new approaches to the selection of other technological devices.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Özet:

Dron’lar; profesyonel olarak tasarlanmış kameraların dahi çekemediği fotoğraf ve video görüntülerini çekebilme özelliğine sahip uzaktan kontrol edilebilen pilotsuz hava araçlarıdır. Askeri uygulamalar, fotografçılık, ölçüm, haritalama, güvenlik – arama kurtarma, bilim ve araştırma, tarım, inşaat, gazetecilik ve gösteri dünyası, spor, seyahat, pazarlama gibi birçok alanda kullanılan Dron’lar kullanıldıkları alana göre farklı özelliklere sahiptir. Bununla birlikte kullanım amacına uygun Dron seçimi birbiriyle çelişen birden fazla kriteri içinde barındıran bir Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) problemidir. Bu çalışmada Dron seçimi yapabilmek için ÇKKV tekniklerinden birisi olan Kemeny Median Indicator Rank Accordance-Modified (KEMIRA-M) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında 6 farklı alternatif ele alınmış ve bu alternatifler kamera, kontrol mesafesi, uçuş süresi, ağırlık, fiyat, estetik, kullanılabilirlik olmak üzere 7 farklı iç ve dış kritere göre 5 uzman tarafından değerlendirilmiştir. İç kriterler içerisinde en önemli kriter kamera kriteri olarak çıkarken, dış kriterler içinde en önemli kriter kullanılabilirlik kriteri olarak belirlenmiştir. A1 alternatifi ise en uygun Dron alternatifi olarak ortaya çıkmıştır. KEMIRA-M yöntemi ile diğer teknolojik cihazların seçilmesi için yeni yaklaşımlar geliştirilebileceği düşünülmektedir.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Endüstri Mühendisliği

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 406
2023 Impact/Etki : 0.339
Endüstri Mühendisliği