Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Antepfıstığı (Pistacia vera L.) Çöğürlerinde Harpin Proteininin NaCl Tuz Stresi Üzerine Etkisinin Belirlenmesi
2022
Dergi:  
Türk Doğa ve Fen Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarımsal üretimi ve verimliliği sınırlandıran en önemli abiyotik stres faktörlerin başında kuraklık ve tuzluluk gelmektedir. Kurak ve tuzlu alanlarda meyve yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliği konusuna ilgi bulunmakla birlikte yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu çalışma, 2021 yılında, Antepfıstığı (Pistacia vera L.) çöğürlerinde harpin proteinin farklı tuz konsantrasyonlarındaki etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Uygulama sonunda tuz konsantrasyonun artmasıyla birlikte bitki boyunda %20, kök uzunluğunda %43, yaş ve kuru bitki ağırlığında yaklaşık olarak %40 oranında azalma meydana gelmiştir. Süperoksit dismutaz, katalaz ve askorbat peroksidaz antioksidan enzim aktiviteleri ise sırasıyla, %171, % 285 ve % 390 oranında artmıştır. Ayrıca klorofil a miktarı %47, klorofil b miktarı %42 ve klorofil a+b miktarı %43 oranında azalmıştır. Bununla birlikte harpin uygulamalarının fotosentezle ilişkili olan klorofil içeriğini koruduğu, gövde ve kök çapını artırdığı ve stres enzim aktivitelerini düşürdüğü saptanmıştır. Böylelikle antepfıstığı bitkilerinde özellikle çöğür gelişiminin hassas olduğu ilk zamanlarında kuraklık/tuzluluk streslerine toleransı arttırmak için harpin proteinin uygulamalarının yararlı olabilir. Bu bulgular, kurak ve yarı kurak alanlarda sürdürülebilir meyve yetiştiriciliğinde stres yönetimi konusunda gelecekteki araştırmaların önünü açabilir.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of The Effect Of Harpin Protein On Nacl Salt Stress In Pistachio (pistacia Vera L.) Seeds
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Doğa ve Fen Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 405
Atıf : 1.187
2023 Impact/Etki : 0.105
Türk Doğa ve Fen Dergisi