Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 45
 İndirme 11
Mücadeleden Teslimiyete: Türkistan Müdafaasında Sadık Töre (1860-1877)
2019
Dergi:  
BELLETEN
Yazar:  
Özet:

Çarlık Rusya’nın Kazak, Hive, Hokand hanlıkları ve Buhara Emirliği’ni işgal etmesi yaklaşık iki asır sürdü. Bu süreçte halkların bir kısmı iktisadî, siyasî çıkar ilişkilerini gözeterek Rusya tabiiyetine girmeyi gönüllü olarak kabul ederken, büyük bir kısmı da Rusların Türk memleketleri üzerine giriştiği istila hareketine karşı istiklal mücadelesi verdi. Orta Cüz Kazakları, Buhara Emirliği, Hokand ve Hive hanlıkları düzenlenen askerî harekâtlar sonunda Rus üstünlüğünü kabul etmek zorunda kaldı. Kazak ordalarına ve Türkistan hanlıklarına düzenlenen bu harekâtlara karşı koyanlar arasında bireysel olarak dikkat çekenler oldu. Kazakların liderliğine soyunan Sultan Kenesarı Kasımoğlu bunların en önemlisiydi. Kazakların bir araya gelmesini ve teşkilatlanmasını sağlayan Kenesarı, günümüzde de anlatılagelen bir direniş örneği gösterdi. Kenesarı’nın bu azmi Kazakların tümüne tezahür etmediği için onun ölümüyle bu direniş sonuçsuz kaldı. Ancak oğullarından biri olan Sadık Töre, babasının Kazak topraklarındaki direnişini bu defa Türkistan hanlıklarının işgali sürecinde sergiledi. Bu çalışmada Sadık Töre’nin kardeşi Ahmet Kenesarı’nın bizzat ondan dinleyerek kaleme aldığı kayıtlardan yararlanılarak Türkistan’ın işgali sürecinde, soylu bir aileye mensup bir Kazak gencinin ayrım yapmaksızın Türkistan topraklarında işgale karşı gösterdiği mücadele anlatılacak ve farklı Türk hanlıklarının sürekli olarak Sadık Töre ile iş birliğinde bulunmasının nedenleri üzerinde durulacaktır. Çalışma, Sadık Töre’nin Ruslara teslim olması ve ölümüyle nihayet bulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

From the struggle to the surrender: the faithful tournament in the Turkish struggle (1860-1877)
2019
Dergi:  
BELLETEN
Yazar:  
Özet:

It took about two centuries that the Tsar Russia occupied the Kazak, Hive, Hokand provinces and the Bohara Emirates. In this process, some of the peoples accept voluntarily to enter the nature of Russia by observing their economic and political interests, while a large part of the peoples did the struggle against the invasion movement in which the Russians entered the Turkish hometown. The military movements organized by the Central Kazak, the Buhara Emirate, the Hokand and the Hive households were finally forced to accept Russian superiority. Among those opposed to these movements organized by the Kazak armies and the Turkish households, there were individuals who attracted attention. The Sultan Kenesari Kasımoğlu was the most important of these. The Kenesari, which allowed the Kazak to gather together and organize them, has shown an example of resistance that can be described today. This resistance, with his death, remained unsuccessful, because the condolences of the Knessar were not manifested to all the Kazak. But one of his sons, Sadik Töre, showed his father's resistance in the Kazakh territory this time during the occupation process of the Turkish households. In this study, using the records that the brother of Sadık Töre, Ahmet Kenesari, personally listened to him and received from him, in the process of the occupation of Turkistan, a noble family member of a Kazakh youth will discuss the struggle against the occupation in the territory of Turkistan without discrimination and will focus on the reasons why different Turkish families are constantly in cooperation with Sadık Töre. The study will finally find that the Faithful Torah will surrender to the Russians and with his death.

Anahtar Kelimeler:

From Struggle To Surrender: Sadik Tore During The Defense Of Turkestan (1860-1877)
2019
Dergi:  
BELLETEN
Yazar:  
Özet:

The invasion of the Kazak, Khive, Hokand khanates and Bukhara emirates by Tsarist Russia completed almost in two centuries. In this period, while some of the people voluntarily accepted Russian citizenship by considering their economic and political interests, a large part of them gave a struggle for independence against the Russian invasions of the Turkish countries. Middle jüz Cossacks, emirate of Bukhara, Khokand and Khiva khanates were forced to accept Russian supremacy because of the military operations. Amongst those who opposed these operations on Kazakh provinces and Turkestan khanates, there were those who individually attracted attention. Sultan Kenesari Kasimoglu, who wanted to be the leader of the Kazakhs, is the most important of them. Kenesari, who brought together the Kazakhs and organized them, has shown a resistance example which is still narrated today. Since Kenesari's determination was not visible on all the Cossacks, this resistance became fruitless following his death. However, Sadik Tore, one of his sons, exhibited at this time his father's resistance on the Kazakh territory during the invasion of the Turkestan khanates. In this study, it will be explained firstly the struggle of a Kazakh young man from a noble family who showed resistance unexceptionally in every inch of the ground of Turkestan territories against invasion by using the records of Sadik Tore, written out by his brother Ahmet Kenesari and it will also be emphasized the reasons why the different Turkish khanates consistently worked together with Sadik Tore. This study, will end with the surrender of Sadik Tore to the Russians and his death.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








BELLETEN

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.371
Atıf : 5.706
2023 Impact/Etki : 0.221
BELLETEN