User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 37
 Downloands 16
İşsizlik Konusunda Yazılmış Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi
2022
Journal:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Author:  
Abstract:

İşsizlik bireysel, toplumsal ve küresel boyutta hem ekonomik hem de sosyal maliyetleri olan bir olgudur. İşsizlik, literatürde önemli bir inceleme alanına sahiptir. Çalışmada işsizlik konusunda lisansüstü tezler üzerine odaklanılmıştır. Lisansüstü tezlerin bibliyometrik olarak analiz edilmesi, ilgili bilim alanında iletişimin nasıl gerçekleştiğinin tespit edilmesini ve bilimsel eğilimin yönünün ortaya çıkartılmasını sağlamaktadır. Ayrıca ilgili alanın teorik açıdan gelişme sürecinin izlenmesi ile bilimin geleceğine yön verilmesi konusunda büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, çalışma kapsamında işsizlik konusunda yapılmış lisansüstü tez çalışmalarının belirli parametreler doğrultusunda bibliyometrik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın diğer bir amacı olarak ilgili konunun gelişim sürecini takip ederek genel eğilimlerin ortaya konulmasıdır. Çalışmada, YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında işsizlik ile ilişkili olan 337 lisansüstü tez incelenerek analiz edilmiştir. Bibliyometrik analiz kapsamında tezler, yazarların cinsiyetlerine, yayınlandığı yıllara, yayınlandıkları üniversitelere, hazırlandıkları enstitülere, anabilim dallarına, araştırma yöntemlerine, konularına, danışman unvanına, türüne, yazıldığı dillere, sayfa sayılarına, üniversite türüne, yayınlandıkları şehirlere ve ilişkili konularına göre ele alınmıştır. Lisansüstü tezlerle ilgili verilerin sıklık ve yüzde analizleri yapılarak tablolaştırılmıştır. Analizlerden elde edilen sonuçlar incelendiğinde, en çok tezin Türkçe dilinde yazıldığı, en fazla tezin 2019 yılında yazıldığı, yazarların cinsiyetine göre erkek araştırmacıların fazla olduğu, en fazla tezin İstanbul Üniversitesinde yayınlandığı, danışman unvanı açısından Prof.Dr. unvanlı danışmanların fazla olduğu, daha çoğunlukla yüksek lisans tez çalışmalarının yapıldığı, devlet üniversitelerinin fazla olduğu, çoğunlukla nitel araştırma yönteminin tercih edildiği, en çok tezin iktisat anabilim dalında yazıldığı ve işsizlik ile en fazla ilişkilendirilen konunun işsizlik sigortası olduğu sonuçları bulunmuştur. 

Keywords:

null
2022
Author:  
0
2022
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 467
Cite : 376
Turkish Studies Economics, Finance, Politics