Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
KRONİK OBSTRUKTİF AKCİĞER HASTALIĞININ YAŞLI POPÜLASYONDA FONKSİYONEL DURUM VE YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ
2019
Dergi:  
Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı kronik obstruktif akciğer hastalığının (KOAH) yaşlı hastalarda fonksiyonel durum ve yaşam kalitesine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 65 yaş ve üstü 118 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri kaydedildi. Hastaların foksiyonel durumu fonksiyonel aktivite skoru ile, yaşam kalitesi SF-36 yaşam kalitesi ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: 118 hastanın 49unda KOAH vardı. KOAHlı hastaların fonksiyonel aktivite skoru istatiksel olarak anlamlı düşüktü (p=0,001). KOAHlı hastaların SF 36 yaşam kalitesi ölçeği alt gruplarından fiziksel fonksiyon, ağrı, canlılık/enerji, ruh hali ve mental sağlık skorlarında istatiksel olarak anlamlı düşüklük izlenirken, fiziksel rol güçlüğü, genel sağlık ve sosyal fonksiyon skorlarında istatiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bilgilere göre, KOAH varlığı hastaların fonksiyonelliğini ve yaşam kalitesinin hem fiziksel hem mental komponentini olumsuz etkiler. ,

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Chronic Obstructive Pulmonary Disease On The Functional Status and Quality Of Life In The Geriatric Population
2019
Yazar:  
Özet:

Objective: The objective of this study was to evaluate the effects of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) on the functional status and quality of life in geriatric patients. Material And Method: One hundred and eighteen patients 65 years old or older were included in the study. Demographic data of the patients were recorded. Functional activity score was used to evaluate the functionality of the patients, while SF 36 quality of life scale was used to evaluate the quality of life. Results: COPD was present in 49 patients out of 118. The functional activity scores of the patients with COPD was found significantly lower (p=0,001). Among the subgroups of SF 36 Quality of Life Scale, physical function, pain, vitality/energy, role of mood and mental health scores were found significantly lower in patients with COPD (p<0.05), while no statistical differences were found in physical role difficulties, general perception of health and social function scores. Conclusion: According to the data obtained from this study, existence of COPD appears as a factor that negatively affects the functionality of patients and both the physical and mental components of quality of life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 45
Atıf : 18
Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi