Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
ELEKTROKİMYASAL ARITIM PROSESİ İLE KOT KUMAŞI ÜRETİM TESİSİ ATIKSUYUNDAN KOİ GİDERİMİ VE REGRESYON YÖNTEMİ İLE OPTİMİZASYONU
2020
Dergi:  
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

   Bu çalışmada, tekstil atıksularının arıtımı ve deşarjında önemli bir parametre olan KOİ’nin (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) elektrokimyasal proses ile giderimi incelenmiştir. Bir kot kumaşı üretim tesisine ait gerçek atıksu farklı kombinasyonlarda demir, alüminyum, paslanmaz çelik ve grafit elektrotlar kullanılarak elektrokimyasal prosesle arıtılmıştır. Arıtma sürecinde etkili olan optimum işletme parametreleri belirlenmiştir.    Buna göre; en uygun elektrot çifti demir ve paslanmaz çelik, pH8,27, akım 0,8 A, akım yoğunluğu 48,5 A/cm2, iletkenlik değeri 4000μs/cm, elektrotlar arası mesafe 1 cm ve 15 dakika işletim süresi optimum koşullar olarak belirlenmiştir. Bu şartlar altında %91,25 KOİ giderim verimi elde edilmiştir. Elde edilen deneysel sonuçlar IBM SPSS Version 24 programı kullanılarak doğrusal olmayan regresyon yöntemi ile modellenmiştir. pH, süre, akım, voltaj, elektrotlar arası mesafe ve iletkenlik parametrelerindeki değişime bağlı olarak KOİ giderim verimi matematiksel olarak ifade edilmiştir. Böylece, deneysel bir çalışma yapılmadan elektrokimyasal metotlar kullanarak benzer özellikteki tekstil atıksularından KOİ’nin hangi oranda giderilebileceği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Cod Removal From Denim Production Plant Wastewater By Electrochemical Treatment Process and Optimization By Regression Method
2020
Yazar:  
Özet:

   In this study, removal with the electrochemical process of COD (Chemical Oxygen Demand) which is an important parameter in the treatment and discharge of textile wastewater was investigated. The real wastewater from a denim fabrication plant was treated by an electrochemical process using iron, aluminum, stainless steel and graphite electrodes in different combinations. The optimum operating parameters that are effective in the treatment process have been determined.    Accordingly, the most suitable electrode pairs are iron and stainless steel, pH8.27, current 0.8 A, current density 48.5 A / cm2, conductivity value 4000μs / cm, the distance between electrodes 1 cm and 15 minutes operating time was determined as optimum conditions. Under these conditions, 91.25% COD removal efficiency was obtained. The experimental results were modeled by non-linear regression method using IBM SPSS Version 24 program. The COD removal efficiency was stated mathematically according to the change in pH, time, current, voltage, the distance between electrodes and conductivity parameters. Thus, it was determined that COD can be removed at what rate from similar textile wastewater by using electrochemical methods without an experimental study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 723
Atıf : 738
2023 Impact/Etki : 0.135
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi