Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Ailesel akdeniz ateşi ön tanılı hastalarda MEFV mutasyonlarının gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ve yeni nesil dizileme ile karşılaştırmalı analizi-tek merkez deneyimi
2021
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA), Akdeniz kökenli popülasyonlarda sıklıkla görülen otoinflamatuvar bir hastalıktır. MEFV genindeki mutasyonların, FMF'nin gelişiminin temelini oluşturduğu saptanmıştır. Bu nedenle, bu çalışmada MEFV mutasyonlarının tespitinde yeni nesil dizileme ve polimeraz zincir reaksiyonu yöntemlerinin olası farklılıklarını araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışma 01.08.2018 - 12.03.2020 tarihleri arasında toplanan örnekler üzerinde Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilmiştir. MEFV mutasyon analizleri, yeni nesil dizileme ve polimeraz zincir reaksiyonu yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Yeni nesil dizileme analizleri sonucunda saptanan MEFV varyantlarının analizi Sophia DDM 5.2.1® platformu kullanılmıştır. Bulgular: MEFV mutasyon analizleri 341 FMF ön tanılı hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Polimeraz zincir reaksiyonu sonuçlarına göre, hastaların 227’sindes (227/341) herhangi bir MEFV mutasyonu saptanmamış iken 114 hastada yalnızca bir heterozigot mutasyonun varlığı tespit edilmiştir. Alel sayıları ve frekansları değerlendirildiğinde, en sık saptanan varyantlar sırasıyla M694V (46/341), E148Q (45/341), M680I (12/341), V726A (6/341) ve P369S (5/341) olmuştur. Ayrıca, 41 hastada polimeraz zincir reaksiyon analizinden farklı olarak yeni nesil dizileme ile yeni mutasyonlar saptanmıştır. Sonuç: Mevcut çalışmanın sonuçları, NGS analizinin nadir MEFV varyantlarının yanı sıra FMF hastalarında sıklıkla gözlenen MEFV varyantlarının etkin bir şekilde tespit edilmesine olanak sağladığını göstermektedir. Özetle, hekimlere, moleküler tanı ve genetik test sonuçlarının hastalığın ilerlemesi ile ilişkisini belirlemek için yeni nesil dizileme gibi kapsamlı moleküler testler yapmanın gerekliliğini önermekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Comparative analysis of MEFV mutations in pre-detected patients with real-time polymerase chain reaction and new generation ranging-one-center experience
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Family Mediterranean Fever (AAA) is an autoinflammatory disease that is common in Mediterranean populations.Mutations in the MEFV gen are found to be the basis for the development of the FMF.Therefore, in this study, we aimed at investigating the possible differences in the new generation of sequencing and polymerase chain reaction methods in the detection of MEFV mutations.Tools and methods: This study was carried out on samples collected between 01.08.2018 and 12.03.2020 at the Department of Medical Genetic Anatomy of the Pamukkale University Hospital.MEFV mutation analyses have been made using the new-generation settlement and polymerase chain reaction methods.The analysis of the MEFV variants identified as a result of the new generation’s ranking analysis has been used by the Sophia DDM 5.2.1 platform.® Results: MEFV mutation analysis was performed on 341 FMF pre-diagnosed patients. According to the results of polymerase chain reaction, 227 patients (227/341) did not detect any MEFV mutations, while 114 patients did not detect only one heterozigot mutation. The most frequently identified variants were M694V (46/341), E148Q (45/341), M680I (12/341), V726A (6/341) and P369S (5/341) respectively. In addition, new mutations have been detected in 41 patients, unlike the analysis of polymerase chain reactions. Results: The results of the current study show that NGS analysis enables the effective detection of rare MEFV variants as well as MEFV variants frequently observed in FMF patients. In summary, we recommend that doctors do comprehensive molecular tests, such as the next-generation classification, to determine the relationship of molecular diagnosis and genetic test results with the progression of the disease.

Anahtar Kelimeler:

Comparative Analysis Of Mefv Mutations In Patients With Familial Mediterranean Fever By Real Time Polymerase Chain Reaction and Next Generation Sequencing-single Center Experience
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.247
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi