Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
DİŞ HEKİMLİĞİ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN KLİNİK EĞİTİM DÜZEYLERİNİN DENTAL ANKSİYETE VE EMPATİ DÜZEYLERİNE ETKİSİ
2023
Dergi:  
Aydın Dental Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sosyal diş hekimliği yaklaşımı, biyomedikal modelde olduğu gibi sadece hastaların sorunlarının çözülmesini değil, aynı zamanda sorunlarının nedenlerinin araştırılmasını da içermektedir. Tedavi sırasında hastaları iyi anlamak, onlarla empati kurmak, yaşayacakları kaygıyı dikkate almak ve aydınlatıcı olmak çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı klinik eğitimin çeşitli kademelerindeki öğrencilerin diş hekimliği kaygısı (DA) ve empati düzeylerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Dijital platform kullanılarak anket formu oluşturuldu. Araştırmada kullanılan anket aracı üç bölümden oluşmaktadır: 1. Sosyodemografik verilere ilişkin sorular 2. Dental Kaygı ve Korku İndeksi (IDAF-+4C+) Türkçe versiyonu ve 3. Jefferson Hekim Empati Ölçeği-Öğrenci versiyonu. Bulgular: Çalışmaya 510 diş hekimliği öğrencisi dahil edildi. Klinisyen, gözlemci ve klinik öncesi öğrenci gruplarının DA düzeyleri arasında fark yoktu (p=0,765). Ancak empati puanları arasında anlamlı fark vardı (p<0,001) ve en düşük ortalama empati puanları klinisyen öğrenci grubunda bulundu. DA ile öğrencilerin empati puanları arasında ilişki bulunamadı (rho=0,026, p=0,557). Sonuç: Lisans eğitiminin çeşitli aşamalarındaki öğrencilerin DA seviyeleri arasında anlamlı bir fark yoktur. Bu durum diş hekimliği teorik, pratik ve klinik eğitiminin öğrencilerin DA düzeylerini yükseltmede veya düşürmede etkili olmadığının göstergesi olabilir. Ayrıca klinisyen öğrenci grubundaki empati düzeylerinin azalmasının diş hekimliği klinik eğitiminin zorluğu, yoğun iş yükü ve klinik sorumlulukların yarattığı stres ile ilişkili olabileceği düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Clinical Education Levels Of Undergraduate Dental Students On Dental Anxiety and Empathy Levels
2023
Yazar:  
Özet:

Objectives:The social dentistry approach includes not only solving the problems of patients, as in the biomedical model, but also investigating the causes of their problems. It is crucial to have a thorough understanding of the patients, to have empathy for them, to consider the anxiety they will experience, and to be enlightening during treatment. The aim of the present study is to evaluate the dental anxiety (DA) and empathy levels of students at various levels of clinical education. Materials and Methods:A questionnaire form was created using a digital platform. The questionnaire tool used in the research consists of three parts: 1.Questions about sociodemographic data; 2.The Dental Anxiety and Fear Index (IDAF-4C+) Turkish version; and 3.The Jefferson Scale of Physician Empathy-S version. Results: 510 dentistry students were included in the study. There was no difference between the DA levels of the clinician, observer, and preclinical student groups(p=0.765). However, there was a significant difference between empathy scores(p<0.001) and the lowest mean empathy scores were found in the clinician student group. No correlation was found between DA and the empathy scores of students(rho=0.026, p=0.557). Conclusion:There is no significant difference between the DA levels of students at various stages of undergraduate education. This may be an indication that the theoretical, practical, and clinical education of dentistry is not effective in inducing or reducing students' DA levels. In addition,it can be thought that the decrease in empathy levels in the clinician student group may be related to the difficulty of dental clinical education, the intense workload, and the stress induced by clinical responsibilities.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Aydın Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 105
Atıf : 6
Aydın Dental Journal