Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Hava Koşullarının Yol Kenarı Parklanma Değişkenleri Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, hava koşullarının yol kenarı otopark değişkenleri üzerindeki etkisini incelemek için veri setleri iki yıl boyunca (2017-2018) İstanbul Anadolu Yakası'ndaki yol kenarı park yerlerinde park kapasitesi, çalışan personel, mesai dışı personel, devir hızı, ilk saat park fiyatı, günlük park fiyatı, işlem sayısı, nakit işlem sayısı, ortalama nakit park süresi, 0-15 dk park süresi, ortalama park süresi, abonelik sayısı, park abonelik fiyatı, abonelik günlük işlemleri, abonelik park süresi ve gelir gibi 17 değişkenden oluşmaktadır. Bu çalışmada, ciro oranı, park süresi, nakit park süresi ve park geliri değişkenleri kukla değişkenlerle çoklu regresyon analizi ile araştırılmıştır. Bu dönemdeki günlük genel hava durumu verileri kukla değişkenler olarak güneşli, bulutlu, parçalı bulutlu, hafif yağmurlu, yağmurlu, kısa süreli şiddetli yağış, şiddetli yağış, hafif kar, hafif kar yağışı, kar ve şiddetli kar fırtınası olmak üzere 11 kategoriye ayrılmıştır. Sonuçlara göre hem güneşli hem de hafif kar + hafif kar yağışı + kar + yoğun kar fırtınası hava değişkenlerinin park süresini sırasıyla 0,528 ve 1,293 dakika azalttığı bulunmuştur. Ayrıca, aynı değişkenlerin nakit park süresini sırasıyla 1,21 ve 3,29 dakika artırdığını da göstermiştir. Hem güneşli hem de bulutlu + parçalı bulutlu hava değişkenleri otopark gelirini sırasıyla 719 TL ve 580 TL artırmaktadır. Hafif kar + hafif kar yağışı + kar + yoğun tipi hava durumu değişkeni ise otopark gelirini 1143 TL azaltmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Examining The Effect Of Weather Conditions On On-street Parking Variables
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, the effect of weather conditions on on-street parking variables is examined. In this context, data sets consist of 17 variables such as parking capacity, employee personnel, off-duty personnel, turn-over rate, first-hour parking price, daily parking price, number of transactions, number of cash transactions, average cash parking duration, 0-15 min parking duration, average parking duration, number of subscription, parking subscription price, daily transactions of subscription, subscription parking duration and income on the on-street parking spaces in the Anatolian Side of Istanbul for two years (2017-2018). In this study, turnover rate, parking duration, cash parking duration, and parking income variables are investigated by multiple regression analysis with dummy variables. Daily general weather data during this period are classified into 11 categories as sunny, cloudy, partly cloudy, light rain, rain, short-term heavy rainfall, heavy rainfall, light snow, light snowfall, snow, and a heavy snowstorm- as dummy variables. Based on the estimation results, it is found that both sunny and light snow + light snowfall + snow + heavy snowstorm weather variables decrease parking duration by 0.528 and 1.293 min, respectively. Moreover, results also indicated that the same variables increase cash parking duration by 1.21 and 3.29 min, respectively. Both sunny and cloudy + partly cloudy weather variables increase parking income by 719 TL and 580 TL, respectively. Light snow + light snowfall + snow + heavy snowstorm weather variable decreases parking income by 1143 TL.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 267
Atıf : 311
Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi