Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
ARAÇ İÇİ TRAFİK KAZASI SONRASI CRUSH SENDROMU İLE TAKİP EDİLEN HASTANIN KLİNİK SEYRİ: OLGU SUNUMU
2023
Dergi:  
Hastane Öncesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Crush Sendromu diğer ismi ile travmatik veya non-travmatik nedene bağlı rabdomiyoliz, çizgili kas hücrelerinin hasara uğraması, hücre içi elemanların dolaşıma geçerek çeşitli klinik ve laboratuvar bulguların ortaya çıkması ile karakterize sistemik bir sendromdur. Crush Sendromu depremler gibi büyük afetler, trafik kazaları, künt travmalar, ağır egzersiz gibi kası etkileyen olaylar nedeniyle meydana gelir. Akut tübüler nekroz ve hiperkalemi Crush Sendromu’nun başlıca mortalite nedenidir. Crush Sendromu’nda rabdomiyoliz, asidoz, yaygın ödem, koagülopati, ciddi enfeksiyonlar, elektrolit bozuklukları, hipovolemik şok ve en önemlisi akut böbrek yetersizliği (ABY) gelişebilir. Bu olgu sunumunda araç içi trafik kazası sonrası kas yıkımı ve myoglobinüriye bağlı akut böbrek yetersizliği gelişen hastada verilen hastane öncesi acil tıbbi bakımın ve sevk süresi etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Clinical Course Of The Patient Followed Up With Crush Syndrome After In-vehicle Traffic Accident: A Case Report
2023
Yazar:  
Özet:

Crush Syndrome, also known as rhabdomyolysis due to traumatic or non-traumatic causes, is a systemic syndrome characterized by damage to striated muscle cells and the emergence of various clinical and laboratory findings by circulating intracellular elements. Crush Syndrome occurs due to major disasters such as earthquakes, traffic accidents, blunt traumas, and events that affect the muscle, such as heavy exercise. Acute tubular necrosis and hyperkalemia are the main causes of mortality in Crush Syndrome. Rhabdomyolysis, acidosis, diffuse edema, coagulopathy, serious infections, electrolyte disturbances, hypovolemic shock, and most importantly, acute renal failure (ARF) may develop in Crush Syndrome. In this case report, it was aimed to evaluate the effect of pre-hospital emergency medical care and referral time in a patient who developed acute kidney failure due to muscle breakdown and myoglobinuria after an in-vehicle traffic accident.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




2018




2016




Hastane Öncesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 140
Atıf : 367
2023 Impact/Etki : 0.193
Hastane Öncesi Dergisi