Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
KRONİK HASTALIĞI OLAN COVİD-19 VAKALARININ LABORATUVAR PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: 2019 yılının son günlerinde ilk olarak Çin’de tespit edilen SARS-CoV-2 (Yeni Tip Coronavirüs) virüsünün sebep olduğu COVID-19 enfeksiyonu kısa bir zaman diliminde, bütün dünyaya yayılarak yıkıcı sonuçlara sebep veren pandemiye yol açmıştır. Bu çalışma ile kronik hastalığı olan COVID-19 vakalarının eşlik eden herhangi bir hastalığı olmayan vakalara kıyasla laboratuvar bulgularındaki farklılıkları ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel tipte retrospektif özellikte olup 11.03.2020 ve 26.05.2020 tarihleri arasında Bolu’daki sağlık kurumlarına başvurup COVID-19 tanısı almış 226 hastadan oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 226 hastanın yaş ortalamasının 61,95±16,82 olduğu (min:32-mak:93) 126’sı (%55,8) kadın, 100’ü (%44,2) erkek hasta olup, 75 (%33,2)’inin kronik hastalığı olduğu saptanmıştır. Hastalarımızda en sık görülen komorbid hastalıkların hipertansiyon (%15,9), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (%14,6) ve diabetes mellitus (%9,7) olduğu görüldü. COVID-19 vakalarında sık olarak rastlanan lökositoz, nötrofili ve bazofilinin ayrıca CRP, LDH ve D-DİMER yüksekliğinin, komorbid hastalığı olan vakalarda olmayanlara göre daha yaygın olduğu saptanmıştır. Sonuç: Eşlik eden kronik hastalıkları olan COVID-19 hastalarına ait bozulmuş laboratuvar bulguları ek hastalığı olmayan gruba göre daha ciddi seyretmektedir. Sonuçları etkileyebilecek tüm parametrelerin değerlendirildiği yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluating Laboratory Parameters Of Covid-19 Cases With Underlying Chronic Diseases
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: COVID-19 infection caused by the SARS-CoV-2 which was initially detected in China during the last days of 2019 has spread to the whole world in a short period of time causing a pandemic with devastating results. In performing this study, we aimed to reveal the differences in laboratory findings of COVID-19 cases accompanied by chronic diseases compared to the cases without any pre-existing medical condition. Methods: This is a retrospective cross-sectional study and consists of 226 patients diagnosed with COVID-19 who applied to health institutions in Bolu, Turkey between 11.03.2020 and 26.05.2020. Results: The mean age of the patients included in the study was 61.95±16.82 (min: 32-max: 93), 126 (55.8%) of the patients were women and 100 (44.2%) were men. Seventy-five (33.2%) had at least one chronic disease. The most prevalent comorbid diseases in our patients were found to be hypertension (15.9%), chronic obstructive pulmonary disease (14.6%) and diabetes mellitus (9.7%). Findings such as leukocytosis, basophilia and neutrophilia, elevated CRP, elevated D-DIMER and elevated LDH, which are relatively common in COVID-19 cases, were more extensive in cases accompanied by underlying diseases. Conclusion: Impaired laboratory findings of COVID-19 patients with concomitant chronic diseases are more severe than the group without additional disease. We recommend that there can be more studies in which all parameters that may affect the results are evaluated

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 899
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi