Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
İŞKENCENİN ÖNLENMESİ BAĞLAMINDA HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE AHLAK İLİŞKİSİ
2023
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Lon L. Fuller'a göre hukuk, ancak insanları kendi düzenine tabi kılabilecek durumdaysa hukuk olabilir. Bunu başarabilmek için hukuk, kişileri genel kurallar aracılığıyla yönetmeli ve bu kurallar ilan edilmiş, anlaşılabilir, ileriye dönük, birbiriyle uyumlu, uygulanabilir, istikrarlı olmalı ve resmi işlemler ile ilan edilen kurallar arasında bir örtüşme bulunmalıdır. Hukukun üstünlüğünün prensipleri olarak kabul edilen bu sekiz ilke bir düzeni hukuk sistemine dönüştürmek için olmazsa olmazdır. Hukukun üstünlüğü, Fuller'ın görüşünde, kişileri haysiyet sahibi failler olarak değerlendirdiğinden ve keyfi yönetimlerin ahlaki talepleri ihlal etmeye yönelik uygulamalarını sınırlayabileceğinden ahlaki bir değer taşır. Hukuki pozitivistler ise bu prensiplerle etik arasında zorunlu bir ilişki kurulamayacağını ileri sürerek hukukun üstünlüğünü araçsal bir konuma indirgerler. Bu çalışmada ilk olarak Fuller'ın prosedürel doğal hukuk teorisiyle pozitivistlerin karşı argümanları değerlendirilmekte, daha sonra Bush yönetiminin soruşturmalarda işkence yöntemleri kullanabilmesinin ancak Fuller'ın ortaya koyduğu prensiplerin ihlali ile mümkün olduğu ortaya konarak hukukun üstünlüğünün işkencenin önlenmesi bağlamında ahlaki değeri haiz olduğu savunulmaktadır

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 739
Atıf : 2.739
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi