Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 13
ÜLKELERE GÖRE KUDUZ KARANTİNA TEDBİRLERİ VE UYGULANAN PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
2023
Dergi:  
Bozok Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Kuduz; Rhabdoviridae familyasından lyssavirusun yol açtığı merkezi sinir sistemini etkileyen ve ölümle sonuçlanan bir hastalıktır (1). Hastalık kontrolü amacıyla, hastalık kaynağının saptanması ve yayılmasının önlenmesi, kuduz şüpheli hayvanlarda karantina önlemlerinin alınması gereklidir. Çeşitli ülkelerde kuduz eradike edilmiştir, ancak bazı ülkelerde kuduz endemik olarak görülmektedir. Dünyada, kedi köpek gibi evcil hayvanlardan bulaş oranının ülkelerde farklı olmasından dolayı, hayvan sahipleriyle birlikte kedi ve köpeklerin seyahatlerinde uygulanan protokoller ve alınan karantina tedbirleri, kuduzun yayılmasını önlemede yüksek öneme sahiptir. Kuduz eradike ülkelerde katı bir biçimde uygulanan bu protokoller, hastalığın sık görüldüğü ülkelerde ne yazık ki yeterli derecede uygulanamamaktadır. Bu derlemede, ülkelerarası hayvan transferinde uygulanan protokollerinin ve karantina önlemlerinin, ülkelerin kuduz açısından risk düzeylerine ve yapılan farklı uygulamalara göre incelenmesi ve ülkemiz ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Rabies Quarantine Measures and Implemented Protocols By Country
2023
Yazar:  
Özet:

Rabies is a disease caused by lyssavirus from the Rhabdoviridae family that affects the central nervous system and results in death (1). In order to control the disease, it is necessary to identify the source of the disease and prevent its spread, and to take quarantine measures in animals suspected of rabies. Rabies has been eradicated in various countries, but rabies is endemic in some countries. Since the rate of transmission from domestic animals such as cats and dogs is different in different countries around the world, the protocols and quarantine measures taken during the travel of cats and dogs with animal owners are of high importance in preventing the spread of rabies. These protocols, which are strictly implemented in rabies eradicated countries, are unfortunately not adequately implemented in countries where the disease is common. In this review, it was aimed to examine the protocols and quarantine measures applied in inter-country animal transfer according to the risk levels of the countries in terms of rabies and different practices and to compare them with our country.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Bozok Veterinary Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Bozok Veterinary Sciences