Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
COVID-19 Tanısı Alan Çocukların İmmüno-Hematolojik Açıdan Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç: COVID-19, çocuklarda yetişkinlerle karşılaştırıldığında nispeten daha hafif klinik semptomlarla seyretmektedir. Bu çalışmada, tanı sırasında gözlenen hematolojik ve immünolojik değişiklikleri irdelemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmaya 22 (6 kız, 16 erkek) COVID-19 hastası alındı. Etik kuruldan onay alındı. COVID-19 hastalarında hematolojik parametreler olarak hemogram, protrombin zamanı (PT), aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), fibrinojen, D-Dimer ve immünolojik parametre olarak flow sitometri ile lenfosit alt grupları çalışıldı. Bulgular: Hastaların medyan yaşı 8,1 (2,3-17,5) yıl idi. Elde edilen değerlerin, literatürdeki normal değerlerle kıyaslanabilmesi için hastalar yaş gruplarına ayrıldı. Medyan WBC sayısı 6.145 (3.137-11.000) /µL bulundu. Çocukların yaşı büyüdükçe beyaz küre sayısı azalma eğiliminde idi. Monosit sayıları açısından gruplar arası fark saptandı. Eozinofil, platelet/lenfosit oranı (PLR), PT, aPTT, fibrinojen, D-Dimer açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Hastalarımızın 2-5 yaş grubunda olanlarda helper T hücreleri azalmış ve sitotoksik T hücreleri artmıştı. Buna bağlı olarak da CD4/CD8 oranı yaşa göre normalden düşüktü. Aynı oran düşüklüğü 16 yaş üzerindeki grupta da görüldü. Erişkin yaş grubuna yakın olan 16 yaş üstü grupta CD8 sayısı normale göre düşük bulundu. B hücre sayısı yaşı en küçük olan grupta azalmışken, en büyük grupta artmış bulundu. NK hücre sayıları da 16 yaş üstü grupta düşük bulunurken diğer yaş gruplarında normal veya artmış idi. Sonuç: Hemogram çalışıldığında basitçe elde edilecek platelet-lenfosit oranı (PLR) sitokin fırtınasının bir göstergesi olarak kullanılabilir ve çocuklarda CD8 aşırı ekspresyonu olmaması COVID-19 hastalığını neden erişkinlere oranla daha hafif geçirdiklerinin nedeni olabilir. NK hücrelerinin artışı da bu hastalıktan koruyucu mekanizmalardan biridir.

Anahtar Kelimeler:

Immuno-hematological assessment of children with COVID-19 diagnosis
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction and Purpose: COVID-19 is seen in children with relatively lighter clinical symptoms compared to adults. In this study, we aimed at detecting hematological and immune changes observed during the diagnosis. Material and Method: 22 (6 girls, 16 men) COVID-19 patients were taken to the study. It was approved by the Ethics Board. In COVID-19 patients, subgroups of lymphocytes were studied as hemogram, protrombin time (PT), active partial tromboplastin time (aPTT), fibrinogenic, D-Dimer and immune parameters as flow sitometry. The average age of patients was 8.1 (2.3-17,5) years. Patients were divided into age groups in order to compare the achieved values with the normal values in literature. The media WBC number was 6.145 (3.137-11.000) /μL found. As the age of children grew, the number of white cells tended to decrease. The differences between the monocytes are identified. There was no difference between the groups in terms of eozinofil, platelet/lenfocyt ratio (PLR), PT, aPTT, fibrinogen, D-Dimer. In the 2-5-year-old group of our patients, Helper T cells were reduced and cytotoxic T cells increased. The CD4/CD8 ratio was lower than normal. The same rate was observed in the group over 16 years of age. In the age group of 16 and older adults, the number of CD8 was lower than normal. The number of B cells was reduced in the youngest age group, while the largest group was increased. The number of NK cells was also low in the group over 16 years of age, while in other age groups it was normal or increased. Result: The placebo-lenfocite ratio (PLR) which can be easily obtained when the hemogram is studied can be used as an indicator of the cytokine storm, and the absence of excess CD8 in children may be the reason why the COVID-19 disease causes them to be lighter than adults. Increase in NK cells is also one of the protective mechanisms against this disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.174
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi