Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 1
Sıçan Beyin Dokusunda Takrolimus’un Meydana Getirdiği Değişiklikler Üzerine Vitamin D’nin Etkileri
2019
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Takrolimus organ nakilleri sonrası yaygın olarak kullanılan kalsinörin inhibitörüdür. Kullanımı sırasında nörolojik komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu çalışmada, takrolimus uygulanan sıçanların beyin dokusunda meydana gelen değişiklikler üzerine D vitamininin etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 21 adet Wistar albino cinsi erkek sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları 3 eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubuna deney süresi olan 21 gün boyunca hiçbir uygulama yapılmadı. Takrolimus grubuna takrolimus 0.8 mg/kg/gün, Takrolimus + vitamin D grubuna ise 0.8 mg/kg/gün takrolimus ile birlikte 50 IU/gün dozunda vitamin D deney süresi boyunca oral olarak verildi. Deney sonunda sıçanlar dekapite edildi ve beyin dokuları çıkarıldı. Rutin takip işlemleri ile dokular parafin bloklara gömüldü. Bloklardan alınan kesitlere bax immünreaktivitesi için avidin-biodin-peroksidaz yöntemi, Malondialdehit (MDA) düzeyi için spektrofotometri, apoptozis için TUNEL yöntemi kullanıldı. Bulgular: Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında MDA düzeyleri, bax immünreaktivitesi ve TUNEL pozitifliğinde Takrolimus grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artış saptandı. Takrolimus grubu ile karşılaştırıldığında ise Takrolimus+Vit D grubunda, MDA düzeyleri, bax immünreak-tivitesi ve TUNEL pozitifliğinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma izlendi. Sonuç: Bu çalışma takrolimusun beyin dokusunda apoptozisi indüklediğini ve D vitaminin takrolimusun etkilerine karşı koruyucu etkileri olabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The effects of vitamin D on the changes that Takrolimus carries out in the rats' brain taste
2019
Yazar:  
Özet:

Target: Takrolimus is a widespread calcinator inhibitor after organ transplants. Neurological complications may be observed during use. In this study, it is intended to study the effects of vitamin D on changes in brain tissue by tachrolimus. In the study, 21 Wistar albino male rats were used. The animals were divided into three equal groups. No application was made to the control group for the 21 days of the test period. The Takrolimus group was given tachrolimus 0.8 mg/kg/day, and the Takrolimus + vitamin D group 0.8 mg/kg/day with tachrolimus in 50 IU/day dose during the test period. At the end of the test, the rats were decaptivated and the brain tissues were removed. With routine tracking processes, the tissues were buried in paraffin blocks. The method of avidin-biodin-peroxidase for bas immunreactivity to the cuts taken from the blocks, the spectrophotometry for the level of malondialdehitis (MDA), the TUNEL method for apoptosis, was used. Results: In comparison with the control group, MDA levels, bac immunreactivity and TUNEL positive statistically significantly increased in the Takrolimus group. Compared to the Takrolimus group, the Takrolimus+Vit D group observed a statistically significant decrease in MDA levels, bass immune reaction and TUNEL positivity. This study has shown that takrolimus induces apoptosis in the brain tissue and that vitamin D may have protective effects against the effects of takrolimus.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 762
2023 Impact/Etki : 0.142
Fırat Tıp Dergisi