Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Türkiye’de ve Dünyada Yapılan Öğretimsel Liderlik Çalışmalarının Bibliyometrik Analizi
2024
Dergi:  
21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada öğretimsel liderlik alanına ilişkin yayımlanan makaleler uluslararası ve ulusal düzeyde bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmaya Web of Science veri tabanında eğitim bilimleri alanında taranan makaleler dâhil edilmiştir. Bu makaleler atıf analizi tekniğiyle dünya ölçeğinde makaleye, kuruma ve ülkeye göre, Türkiye ölçeğinde makaleye ve kuruma göre incelenmiştir. Sonuçlar öğretimsel liderlik alanında ilk makalelerin 1980’li yıllarda yayımlandığına, yayımlanan makale sayısında 2000’li yıllarla birlikte artış yaşandığına ve bu artış trendinin ilerleyen yıllarla birlikte devam ettiğine işaret etmiştir. Araştırma sonuçları uluslararası düzeyde en etkili makalenin Marks ve Printy (2003) tarafından gerçekleştirilen “Principal leadership and school performance: An integration of transformational and instructional leadership” başlıklı araştırma olduğu, Türkiye özelinde ise Liu ve diğerleri (2021) tarafından yayımlanan “The effect of instructional leadership and distributed leadership on teacher self-efficacy and job satisfaction: Mediating roles of supportive school culture and teacher collaboration” başlıklı makale olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca sonuçlar öğretimsel liderlik alanında yayımlanan makaleler açısından en etkili ülkenin A.B.D. olduğunu ve Türkiye’nin de en etkili üçüncü ülke olduğunu göstermiştir. Kurumlar açısından ise araştırma sonuçları bu alandaki makaleler özelinde en etkili kurumun Johannesburg Üniversitesi olduğuna ve Türkiye’den de Adıyaman Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi’nin en etkili kurumlar arasında bulunduğuna işaret etmiştir. Araştırma sonuçları küresel ulusal düzeyde eğitim politikasıyla tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Öğretimsel liderlik, öğrenme merkezli liderlik, bibliyometrik analiz, bilim haritalama.

Anahtar Kelimeler:

Bibliometric Analysis Of Instructional Leadership Studies In Turkey and The World
2024
Yazar:  
Özet:

In this study, the articles published in the field of instructional leadership were examined by the bibliometric analysis method at the international and national levels. The articles scanned in the field of educational sciences in the Web of Science database were included in the study. These articles were analyzed by citation analysis technique according to the article, institution, and country at the international scale and according to the article at the Turkish scale. The results indicated that the first articles in the field of instructional leadership were published in the 1980s, the number of published articles increased in the 2000s, and this increasing trend continued in the following years. The results of the research show that the most influential article at the international level is the study titled "Principal leadership and school performance: An integration of transformational and instructional leadership" by Marks and Printy (2003), while in Turkey, the study titled "The effect of instructional leadership and distributed leadership on teacher self-efficacy and job satisfaction: Mediating roles of supportive school culture and teacher collaboration" by Liu, Bellibaş and Gümüş (2021). The results also showed that the most influential country in terms of articles published in the field of instructional leadership is the United States of America, and Turkey is the third most influential country. In terms of institutions, the results indicated that the most influential institution in terms of articles in this field was the University of Johannesburg, and Adıyaman and Karabük University were among the most influential institutions in Turkey. The research results are discussed with education policy at the global and national levels. Keywords: Instructional leadership, learning-centered leadership, bibliometric analysis, science mapping.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 2.202
2023 Impact/Etki : 0.162
21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi