Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Erzincan İli Kiraz Bahçelerindeki Zararlı ve Faydalı Türler ile Önemli Zararlı Türlerin Doğada Görülme Zamanı ve Zarar Belirtileri
2021
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, 2016-2018 yıllarında Erzincan ilinde kiraz bahçelerindeki zararlı, faydalı türler ile önemli bazı zararlı türlerin doğada görülme zamanını ve zarar belirtilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Türlerin tespitinde darbe yöntemi, kültüre alma yöntemi, çukur ve feromon tuzaklar kullanılmıştır. Sürveyler haftada bir kez düzenli aralıklarla Erzincan Merkez ve Üzümlü ilçeleri ile bu ilçelere bağlı belde ve köylerdeki kiraz bahçelerinde, vejetasyon periyodu boyunca yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, kiraz bahçelerinde 48 zararlı (47 böcek, 1 akar) ve 34 faydalı böcek türü saptanmıştır. Rhagoletis cerasi (Linnaeus), Archips rosana (Linnaeus), Myzus cerasi (Fabricius), Tropinota (Epicometis) hirta (Poda) ve Tetranychus urticae (Koch) en yaygın ve yoğun zararlı türler olarak belirlenmiştir. Chrysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera: Chrysopidae), Adalia ipunctata (Linnaeus), Adalia fasciatopunctata revelieri (Mulsant), Coccinella semtempunctata (Linnaeus), Oenopia (Synharmonia) conglobata (Linnaeus) (Coleoptera: Coccinellidae) ve Episyrphus balteatus De Geer (Diptera: Syrphidae)’un en yoğun yararlı türler olduğu tespit edilmiştir. Doğada, zararlı türlerden olan R. cerasi rginlerinin mayıs-temmuz, A. rosana erginlerinin haziran-temmuz, M. cerasi nimf ve erginlerinin mayıs-ekim, T. urticae nimf ve erginlerinin mayıs-ekim ve T. hirta erginlerinin mayıs ayı içerisinde kiraz bahçelerinde görüldüğü saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Harmful and Beneficial Species In Cherry Orchards, Time To Be Seen and Damage Symptoms Of Important Harmful Species In Nature In Erzincan Province
2021
Yazar:  
Özet:

This study was carried out to determine harmful and beneficial species and time to be seen and damage symptoms of some harmful species in cherry orchards in Erzincan province in 2016-2018. In determining the species, the impact method, cultivation method, pitfall and pheromone traps were used. Surveys were carried out at regular intervals once a week in the cherry orchards of the towns and villages of Erzincan Central and Üzümlü districts, throughout the vegetation period. As a result of the study, 48 harmful (47 insect, 1 mite) and 34 useful species were identified in cherry orchards. Rhagoletis cerasi (Linnaeus), Archips rosana (Linnaeus), Myzus cerasi (Fabricius), Tropinota (Epicometis) hirta (Poda) and Tetranychus urticae (Koch) were determined as the most common and intensive pest species. Chrysoperla carnea (Stephens) (Neuroptera: Chrysopidae), Adalia bipunctata (Linnaeus), Adalia fasciatopunctata revelieri (Mulsant), Coccinella semtempunctata (Linnaeus), Oenopia (Synharmonia) conglobata (Linnaeus) (Coleoptera: Coccinellidae) and Episyrphus balteatus De Geer (Diptera: Syrphidae) were found to be the most intensive useful species. In nature, it was determined that adults of R. cerasi in May-July; adults of A. rosana in June-July, nymph and adults of M. cerasi in May-October, nymph and adults of T. urticae in May-October, adults of T. hirta in May were seen in the cherry orchards.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.053
Atıf : 3.800
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi