Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 5
YENİDEN İŞLEVLENDİRİLEN MEKANLARDA DONATIMIN ERGONONOMİSİ: AKSARAY ZİNCİRİYE MEDRESESİ BİLGİ EVİ ÖRNEĞİ
2021
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Zaman içerisinde gelişen teknolojik ve ekonomik etmenlerin beraberinde ülkede hızlı kentleşme, nüfus artışı, toplumsal ve sosyal yapıda köklü değişiklikler gözlemlenmeye başlanmış, bu kaçınılmaz olarak toplumun yaşayış biçimine de yansımıştır. Değişen yaşam biçimleri yeni ihtiyaçları da beraberinde getirmiş bunun sonucunda kentlerin alışılmış dokusundan uzaklaşılmış ve geçmişimizi temsil eden tarihi yapılar yeni gereksinimleri karşılayamamaktan ötürü geri planda kalmıştır. Bu yapıların çoğu terk edilmişlikle beraber kullanılamayacak halde tahrip olurken, nitelikli olarak görülenleri günümüz gereksinimlerini karşılayabilecek yeni fonksiyonlar yüklenerek yapıların aktif olarak kullanımı sağlanıp, kente ve topluma yeniden kazandırılmaktadır. Yapıların yeniden topluma kazandırılmasında insanların dikkatini çekecek ve konforunu sağlayacak donanımlar ve organizasyonlar söz konusunda olduğunda ergonomi kavramı da önem kazanmaktadır. Bu kapsamda çağın gerisinde kalmış ve Aksaray kent belleğinde önemli bir yeri olan Zinciriye Medresesi’nin Bilgi Evi’ne dönüşümünde yeni kazandırılan işlevler doğrultusunda mekânsal organizasyonundaki değişimlerin olup olmadığı incelenmiş ve yaklaşık 700 yıl önce inşa edilen bu yapının yeniden donatımında yapılan müdahalelerin ergonomik kriterlerce nasıl şekillendiği yerinde yapılan ölçümler ve gözlemler eşliğinde değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda çağın standartlarından farklı bu tarihi yapının yeni işlevleriyle birlikte kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamadığını ergonomik kriterlerce ne derece uygun olduğu bu analizler doğrultusunda yorumlanmıştır. Gerçekleştirilen bu analizler sonucunda köklü müdahalelerin yapılmasının zorluğundan ve donatımında kullanılan donatı elemanlarının seçimlerinin çok düşülmemesinden ötürü geçmişte de eğitim odaklı bir yapı olarak kullanılmasına rağmen bazı faktörlerce sahip olabileceği performansın altında olduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The ergonomics of donation in the newly operated spaces: Examples of the home
2021
Yazar:  
Özet:

With technological and economic factors evolving over time, rapid urbanization, population growth, radical changes in the social and social structure have begun to be observed in the country, which inevitably has reflected the way of life of society. The changing lifestyle has brought new needs with it, and the historical structures that are distant from the usual tissue of cities and represent our past have remained back-planned because they are unable to meet the new needs. While most of these structures will not be used with abandonment, they will be destroyed, new functions that can meet the current needs of the qualified ones are charged, the active use of the structures is provided, and the city and society are regained. When it comes to equipment and organizations that will attract the attention of people in the restoration of structures to society, the concept of ergonomics also becomes important. In this framework, it has been studied whether there are changes in the spatial organization in accordance with the newly acquired functions in the transformation of the Chain Medresesi into the Information House, which is behind the age and an important place in Aksaray city memory, and the interventions in the re-equipment of this structure built about 700 years ago have been assessed in line with measurements and observations made in the place of how the ergonomic criteria are formed. The results of the evaluations are interpreted in accordance with the new functions of this historical structure, which differ from the standards of the age, and how appropriate the ergonomic criteria are that the users are not able to meet their needs. These analyses resulted in the difficulty of making root interventions and the selection of the equipment elements used in the equipment was not much reduced, and in the past it was used as an educational-oriented structure, although it was under performance that some factors could have.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 118
Journal Of Academic Social Resources