Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 52
 İndirme 7
Üniversite Öğrencilerinde Kişiler Arası Duygu Düzenlemenin Yordayıcıları Olarak Öz Denetim ve Temel Psikolojik İhtiyaç Doyumu
2021
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin öz denetim ve temel psikolojik ihtiyaç doyum düzeylerinin, kişiler arası duygu düzenlemelerini yordama gücünü belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi’nin farklı bölümlerinde öğrenimlerine devam eden 246’sı kadın (%60,2) ve 162’si (%39,8) erkek olmak üzere toplam 408 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların yaşları 18-26 yaş ( = 21.13) arasında değişiklik göstermektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği, Öz Denetim Ölçeği, İhtiyaç Doyumu Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, aşamalı regresyon (stepwise) analiz yöntemi kullanılmıştır. Aşamalı regresyon analizi sonucunda elde edilen bulgular, öz denetimin ve temel psikolojik ihtiyaç doyumunun kişiler arası duygu düzenlemeye ilişkin varyansın %42.9’unu açıkladığını ortaya koymaktadır. Analiz sonuçları incelendiğinde, kişilerarası duygu düzenleme değişkeninin en güçlü yordayıcısının İhtiyaç Doyumu Ölçeği’nin alt boyutu olan ilişkili olma değişkeni olduğu, bu değişkenini sırasıyla öz denetim, yeterlik ve özerklik değişkenlerinin izlediği gözlemlenmektedir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular ilgili alan yazında tartışılmış, araştırmaya ve uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Self-control and basic psychological needs as contributors to interpersonal emotional regulation in university students
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the ability of university students to control themselves and the level of satisfaction of the basic psychological needs, the interpersonal emotional arrangements. The study group consists of a total of 408 university students, including 246 women (60.2 percent) and 162 men (39.8 percent) who continue their studies in the various departments of the University of Buca in the educational-educational year 2020-2021. The age of the participants varies between 18-26 years of age ( = 21.13). The study used the Interpersonal Emotional Regulation Scale, Self-Control Scale, Requirement Scale and Personal Information Forms as a data collection tool. In the analysis of data, stepwise (stepwise) analysis method is used. The results from the stage regression analysis reveal that self-control and the satisfaction of the basic psychological needs revealed a variation of 42.9% in interpersonal emotional regulation. When the results of the analysis are examined, it is observed that the strongest contributor of the interpersonal emotional arrangement variable is the relative variable, which is the lower dimension of the Need Requirement Scale, and this variable is followed by the variables of self-control, capacity and autonomy, respectively. The findings obtained within the framework of the research have been discussed in the field in the summer, recommendations for research and application have been presented.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı; üniversite öğrencilerinin öz denetim ve temel psikolojik ihtiyaç doyum düzeylerinin, kişiler arası duygu düzenlemelerini yordama gücünü belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi’nin farklı bölümlerinde öğrenimlerine devam eden 246’sı kadın (%60,2) ve 162’si (%39,8) erkek olmak üzere toplam 408 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların yaşları 18-26 yaş ( = 21.13) arasında değişiklik göstermektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği, Öz Denetim Ölçeği, İhtiyaç Doyumu Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, aşamalı regresyon (stepwise) analiz yöntemi kullanılmıştır. Aşamalı regresyon analizi sonucunda elde edilen bulgular, öz denetimin ve temel psikolojik ihtiyaç doyumunun kişiler arası duygu düzenlemeye ilişkin varyansın %42.9’unu açıkladığını ortaya koymaktadır. Analiz sonuçları incelendiğinde, kişilerarası duygu düzenleme değişkeninin en güçlü yordayıcısının İhtiyaç Doyumu Ölçeği’nin alt boyutu olan ilişkili olma değişkeni olduğu, bu değişkenini sırasıyla öz denetim, yeterlik ve özerklik değişkenlerinin izlediği gözlemlenmektedir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular ilgili alan yazında tartışılmış, araştırmaya ve uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 563
Atıf : 2.588
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi