Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
DÜŞÜK VE ORTA RİSKLİ PULMONER TROMBOEMBOLİ HASTALARINDA BOVA SKORUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE NT- PROBNP İLE KORELASYONU Evaluation of Bova Score and Its Correlation With NT-ProBNP in Low and Moderate Risk Pulmonary Thromboemboli Patients
2024
Dergi:  
Bozok Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Pulmoner tromboemboli (PTE) kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin önemli bir nedenidir. Bova skoru, hemodinamik olarak stabil PTE’de risk sınıflanmasında kullanılan skorlama sistemidir. N-terminal beyin natriüretik peptid (NT-ProBNP), sağ ventrikül (RV) disfonksiyonu ile ilişkili olup hemodinamik instabilitenin erken belirteci olabilir. Çalışmamızda normotansif PTE’de Bova skoru ve NT-ProBNP’nin 30 günlük mortalite tahminindeki rolü ve korelasyonunun değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis’e başvuran ve hemodinamisi stabil PTE hastaları üzerinde retrospektif olarak tasarlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 77 (%54,2)’si kadın 142 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 63±17 (hayatta kalan 61±17, vefat eden 78±10)’idi. En sık görülen semptomlar nefes darlığı ve göğüs ağrısıydı. Bova skorunda mortalite tahmininde için kesme değeri 2 olarak belirlendiğinde spesifitesi yüksek saptandı (AUC 0,726, sensitivite 63,6, spesifite 80,9, PPV 25, NPV 96,4). NT-Pro-BNP’nin mortalite tahmininde kesme değer 450 belirlendiğinde sensitivitesinin yüksek olduğu saptandı (AUC 0,688, sensitivite 90,9, spesifite 55,7, PPV 13,4, NPV 97,3). Yapılan korelasyon analizinde orta düzeyde korelasyon saptandı. Sonuç: Kolay uygulanabilir parametreleri içeren bova skoru, normotansif PTE’nin prognozunda yüksek özgüllüğe sahiptir. Acil servislerde güvenle kullanılabilir. NT-ProBNP ise RV disfonksiyonunun değerlendirilmesinde önemli bir parametredir ve bova skoru ile orta düzeyde koreledir.

Anahtar Kelimeler:

0
2024
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bozok Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 691
Atıf : 371
Bozok Tıp Dergisi