Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
ENFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIĞI VE TIBBİ BİTKİLER: GÜNCEL BİR GÖZDEN GEÇİRME
2024
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Enflamatuar bağırsak hastalığı (EBH), ülserasyon, kanama, sıvı ve elektrolit kaybı ile karakterize, atak ve remisyon dönemlerinden oluşan gastrointestinal sistemin (GİS) kronik enflamasyonudur. Ülseratif kolit ve Chron, etiyolojisi ve patogenezi tam olarak belli olmayan EBH’nin majör klinik formlarıdır. Son yıllarda ülkemizde ve dünyada insidansı ve prevalansı gittikçe artan EBH, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu durum hastalığın tedavisini daha da önemli hale getirmektedir. Fakat bu tedavi yöntemleri hastalığın remisyon süresinin uzatılması ve progresyonunun önlenmesi için yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle hastalar esas tedavilerine ek olarak farklı tamamlayıcı tedavi arayışlarına yönelmektedir. Bu yöntemler arasında hastaların en sık başvurduğu tamamlayıcı tedavi, bitkisel ürünlerdir. Sonuç ve Tartışma: Bitkisel ürünlerin kullanımı, hastalık üzerinde olumlu etkiler yapabildiği gibi olumsuz etkilere de yol açabilmektedir. Bu nedenle belli standartlara sahip ürünlerin uygun hastalıkta, uygun formda, uygun dozda ve hekim/eczacı kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Literatürdeki çalışmalar değerlendirildiğinde enflamatuar bağırsak hastalıklarında kullanılan tıbbi bitkilerin fazlalığına rağmen birçoğunun potansiyel etki mekanizmasının ve olumlu/olumsuz etkilerinin tam olarak ortaya konmadığı görülmektedir. Bu bitkilerin yanlış ve bilinçsizce kullanımı hastalığın seyrinin kötüleşmesine yol açabileceğinden enflamatuar bağırsak hastalıklarında kullanılan tıbbi bitkilerle ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Enflammatory Bowel Diseases and Medicinal Plants: A Current Review
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: Enflammatory bowel disease (EBD) is a chronic enflammation of the gastrointestinal tract (GIS) that consists of episodes of attacks and remissions characterized by ulceration, bleeding, fluid and electrolyte loss. Ulcerative colitis and Chron, are the major clinical forms of EBD, the etiology and pathogenesis of which are unclear. EBD, the incidence and prevalence of which has been increasing in our country and in the world in recent years, negatively affects the quality of life of people. This makes the treatment of the disease even more important. However, these treatment methods may be insufficient for prolonging the remission period of the disease and preventing its progression. For this reason, patients tend to seek different complementary therapies in addition to their medical treatments. Among these methods, the most frequently applied complementary therapy is herbal products. Result and Discussion: The use of herbal products can have positive effects on the disease as well as cause negative effects. For this reason, products with certain standards should be used in the appropriate disease, in the appropriate form, in the appropriate dose and under the control of the doctor / pharmacist. When the studies in the literature are evaluated; Despite the abundance of medicinal herbs used in anxiety and sleep disordersenflammatory bowel disease, the potential mechanism of action and positive/negative effects of many of them have not been fully revealed. Since the wrong and unconscious irrational use of these herbs may lead to worsening of the course of the disease, more researches are needed to examine examine medicinal herbs used in enflammatory bowel disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 863
Atıf : 481
2023 Impact/Etki : 0.032
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi