Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Yirmi dört Aydan Küçük Çocukların Ek Gıdaya Geçişlerinin İncelenmesi: Doktor Annelerde Yapılan Bir Çalışma
2023
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızda ek gıdaya geçiş konusunda toplumda rol model olan doktor grubun çocuklarına ek gıdaya geçiş sırasındaki davranış ve uygulamalarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel çalışma Mayıs-Ağustos 2020 tarihleri arasında Facebook doktor gruplarında 0-24 aylık çocuğu olan annelere (n=417) uygulanmıştır. Annelerin altı ay sadece anne sütü verme durumu ve ek gıda geçiş sürecindeki davranışları bağımlı değişkenler olarak ele alınmıştır. Tanımlayıcı analiz ve Ki Kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda doktor annelerin yaş ortalaması 33.57±3.74’dir. İlk altı ay sadece anne sütü veren hekim sayısı 204 (%53.3), ilk 6 ay içinde ek gıda başlayan hekim sayısı ise 124 (%31.6)’dır. Ortalama ek gıdaya başlama zamanı 5.74±0.59 aydır. Çalışmamızda doktor annelerin %45.8’i ilk olarak bebeklerine yoğurt verdiğini, %73.8’i bebeklerinin ilk verildiğinde ek besinleri rahatlıkla yediğini belirtmiştir. Bebeğin en sevdiği gıdalar yoğurt (%29.0) ve meyve (%28.1) olurken bebeğin yemeyi en çok reddettiği gıdalar %58.2 ile sebze türleri olmuştur. Bebeğe verilen ilk besini anne sütü olan annelerde ilk altı ay sadece anne sütü veren anne oranı istatististiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p=0.004). Sonuç: Katılımcı doktor annelerin yarısından fazlası ilk altı ay sadece anne sütü vermiş, yaklaşık üçte biri ise bebeklerine ilk altı ay ek gıda vermiştir. Ek gıdaya geçiş sürecinde toplumda yönlendirici olan hekimlerin, anne sütü verme ve ek gıdaya başlama süreci ile ilgili kendi deneyimlerinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Investigation The Transitions To Solid Food In Children Under 24 Months: A Study Among Physician Mothers
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: In our study, we aimed to evaluate the behavior and practices of the children of the physician group, who is a role model in the society, during the transition to complementary food. Materials and Methods: This cross-sectional study was applied to mothers with 0-24 month old children (n=417) in Facebook physician groups between May and August 2020. Exclusive breastfeeding status of the mothers for six months and their behaviors during the complementary food transition period were considered as dependent variables. Descriptive analysis and Chi-square test were used. Results: In our study, the mean age of physician mothers was 33.57±3.74. The number of physicians who exclusively breastfed in the first six months was 204 (53.3%), and the number of physicians who started complementary food in the first 6 months was 124 (31.6%). The mean time to start solid food was 5.74±0.59 months. In our study, 45.8% of physician mothers stated that they gave yogurt to their babies first, and 73.8% stated that their babies easily ate complementary foods when they were first given. While the baby’s favorite foods were yogurt (29.0%) and fruit (28.1%), the foods that the baby refused to eat the most were vegetables with 58.2%. The rate of mothers exclusively breastfed for the first six months was found to be statistically significantly higher in mothers whose first food given to the baby was breast milk (p=0.004). Conclusion: More than half of the participating doctor mothers gave only breast, and approximately one-third of their babies started solid food for the first six months. We think that the experiences of physicians who guide the society in the transition to solid food, regarding breastfeeding and initiation of solid foods, are important.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 436
Atıf : 177
2023 Impact/Etki : 0.005
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi