Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
Pandemi Sürecinin Olumlu Etkileri Olabilir Mi? COVID-19 ile Mücadele Eden Hemşirelerin Travma Sonrası Gelişimleri
2022
Dergi:  
Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: COVID-19 pandemisinin sağlık çalışanlarında yüksek düzeyde akut stres bozukluğu, anksiyete, tükenmişlik sendromu, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğuna neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca COVID-19 hastalarıyla çalışan hemşirelerin bu süreçten daha fazla olumsuz etkilendiği ortaya konmuştur. Yaşanan travmatik olaylar kişiler üzerinde sadece olumsuz değişimlere yol açmazlar. Aksine, bazı kişiler yaşadıkları travmatik deneyimlerden sonra yaşamlarının pek çok alanını etkileyen olumlu değişimler de yaşarlar. Bu çalışma, COVID-19 ile mücadele eden hemşirelerin travma sonrası gelişimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, Türkiye'de Ocak-Mart 2021 tarihleri arasında COVID-19 pandemi kliniklerinde çalışan 559 hemşire ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri çevrimiçi anket yoluyla toplanmıştır. Bulgular: Hemşirelerin Travma Sonrası Büyüme Envanteri toplam puanı 53.95±18.89 olarak bulunmuştur. Travma sonrası büyüme envanteri toplam puanı ile alt boyut puanları arasında orta ila güçlü pozitif yönde (0.61-0.94) bir ilişki vardır. Sonuç: Literatürde hemşirelerin travma sonrası gelişim düzeyini değerlendiren çalışmalar incelendiğinde, çalışmamızda pandemi kliniklerinde çalışan hemşirelerin travma sonrası gelişim düzeylerinin ortalamanın altında kaldığı söylenebilir. Hemşirelerin travma sonrası gelişim düzeylerini değerlendiren çalışmaların düzenli aralıklarla yapılması ve olumlu gelişimlerini desteklemek için hemşirelere bütüncül destek sağlayacak merkezlerin yaygınlaştırılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Are There Any Positive Impacts Of A Pandemic Posttraumatic Growth Of Nurses Who Are Struggling With Covid-19
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: It is known that COVID-19 pandemic causes high levels of acute stress disorder, anxiety, burnout syndrome, depression and, post-traumatic stress disorder in health professionals. In addition, it has been revealed that nurses working with COVID-19 patients are more negatively affected by this process. Actually, experienced traumatic events do not only lead to negative changes in people. On the contrary, some people also experience positive alterations after traumatic events, which affect their lives in various areas. This study was conducted to determine the post-traumatic growth of the nurses struggling with COVID-19. Methods: The research has been made as a descriptive study with the 559 nurses working in COVID-19 pandemic clinics between January-March 2021 in Turkey. The data of the research were collected in an online survey. Results: Post-traumatic growth inventory total score of the nurses is found as 53.95±18.89. There is a medium to strong (0.61-0.94) positive correlation between post-traumatic growth inventory total score and sub-dimension scores. Conclusion: In literature, when other studies which examined the nurses’ post-traumatic growth levels are checked, it can be said that in our study, nurses’ post-traumatic growth levels remained below the average. It is recommended that studies evaluating nurses' post-traumatic growth levels should be carried out at regular intervals and centers that will provide holistic support to nurses to support their positive development should be expanded.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi