Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Hibrit Gri Kurt Optimizasyonu ile Kapılı Tekrarlayan Birim Modeli Kullanılarak Günlük Akım Tahmini
2022
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sürdürülebilir su kaynakları sağlamak için akış tahmini gereklidir. Son zamanların popüler programları arasında yer alan makine öğrenmesi (ML), nehir akışlarını tahmin etmede giderek daha önemli hale gelmiştir. Makine öğrenmesi bu alanda uzun süredir kullanılmaktadır ancak, tahmin kalitesindeki iyileşme halen devam etmektedir. Bu çalışmada, Seyhan Havzası üzerinde yer alan Göksu Himmetli ve Körkün Hacılı akım ölçüm istasyonlarının performansı, GWO (Gri Kurt Algoritması) entegre edilmiş Kapalı Tekrarlayan Birim (GRU) ile oluşturulan hibrit model kıyas modeli olan (GRU) ve Liner Regresyon modeli ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada Göksu Himmetli istasyonunun zaman aralığı 2002-2011 yılları arasındadır. Körkün istasyon verileri ise 2003-2012 yılları arasındadır. Veri setleri günlük akış değerlerinden oluşmaktadır. Modelin performansını doğrulamak için, verilerin ilk %80'i eğitim için, verilerin kalan %20'si ise test için kullanıldı. Gözlemlenen ve tahmin edilen akış verileri karşılaştırılarak hangi modelin daha iyi sonuç verdiği incelenmiştir. İstatiksel değerlendirme kriterleri olarak RMSE, MAE, MAPE, R2 ve STD kullanılmıştır. Tüm değerlendirme kriterleri incelendiğinde hibrit modelin performansının başarılı olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Daily Streamflow Forecasting Using A Gated Recurrent Unit Model Hybridized With A Gray Wolf Optimization
2022
Yazar:  
Özet:

Flow forecasting is necessary to ensure sustainable water resources. Machine learning (ML), which is among the popular programs of recent times, has become more and more important in predicting river flows. Machine learning has been used in this field for a long time, but the quality of prediction is still improving. In this study, the performance of Göksu Himmetli and Körkün Hacılı flow measurement stations located on the Seyhan Basin were compared with the hybrid model benchmark model (GRU) and Liner Regression model created with GWO (Grey Wolf Algorithm) integrated Gated Repetitive Unit (GRU). In the study, the timespan of Göksu Himmetli station is between 2002-2011. The timespan of the Körkün station is between 2003-2012. The data sets consist of daily flow values. To validate the performance of the model, the first 80% of the data was used for training and the remaining 20% of the data was used for testing. Observed and predicted flow data were compared and it was examined which model gave promise results. RMSE, MAE, MAPE, R2 and STD were used as statistical evaluation criteria. When all evaluation criteria were examined, it was seen that the performance of the hybrid model was successful.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.652
2023 Impact/Etki : 0.178
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi