Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Sağlık çalışanlarının kişilik tipleri ve başa çıkma tarzlarının koronavirüs kaygı düzeylerine etkisi
2023
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sağlık çalışanları pandemi gibi süreçlerde uzun ve stresli vardiyalara maruz kalmaktadır. Bu çalışmada sağlık çalışanlarının koronavirüse ilişkin işlevsel olmayan kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi, aynı zamanda koronavirüs kaygısının bireylerin kişilik tipleri ile başa çıkma stratejileri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya rastgele seçilen ve gönüllülük esasına göre çalışmaya katılmayı kabul eden 213 tıbbi sağlık çalışanı dahil edildi. Tüm katılımcılara Sosyodemografik veri formu, Coronavirüs Anksiyete Ölçeği, A Tipi Davranış Testi ve Başa Çıkma Tarzları ölçeği uygulandı. Rulgular: Çalışmanın sonuçlarına göre A tipi kişilik özelliğine sahip katılımcıların koronavirüs anksiyete puanlarının, B tipi kişiliğe göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p=0,006). A Tipi kişiliğe sahip katılımcılarda çaresiz yaklaşım ve sosyal destek arama puanları anlamlı düzeyde yüksek bulundu (sırasıyla p=0,002, p=0,007). B Tipi kişiliğe sahip katılımcılarda kendine güven ve iyimser yaklaşımın daha yüksek olduğu görüldü (sırasıyla p=0,041, p=0,023). Çaresiz yaklaşım sergileyen katılımcıların kaygı puanları daha yüksekti (p=0,033). Coronavirüs kaygısı ile kendine güvenli yaklaşım (p=0,002, r=-0,212) ve iyimser yaklaşım (p=0,002, r=-0,209) arasında negatif, çaresiz yaklaşım (p=0,044, r=0,138) arasında pozitif korelasyon bulundu. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, A tipi kişiliğe sahip sağlık çalışanlarının kendine güven ve iyimser yaklaşımı daha az kullandığını, çoğunlukla çaresiz yaklaşım sergilediklerini ve işlevsel olmayan coronavirüs anksiyete düzeylerinin B tipine göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Sağlık çalışanlarının ruh sağlığının izlenmesi ve sağlanması, olası diğer salgınlarda küresel sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of Personality Types and Coping Styles On Coronavirus Anxiety Levels Of The Healthcare Workers
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: Healthcare workers are exposed to long and stressful work shifts in pandemics. It was aimed to evaluate the coronavirus related anxiety levels of the healthcare workers, and to evaluate the relationship between their personality types and coping strategies. Materials and Methods: Study included 213 medical healthcare workers who were randomly selected and agreed to participate in the study on a voluntary basis. Sociodemographic data form, Coronavirus anxiety scale, Type A Behavior Test, and Coping styles scale were applied to the all participants. Results: The total coronavirus anxiety scores of the participants with type A personality traits were found to be significantly higher than with type B personality traits (p=0.006). The mean scores of helpless approach and seeking social support were found to be significantly higher in participants with Type A personality (p=0.002, p=0.007, respectively). Self-confident and optimistic approach were found to be higher in participants with Type B personality (p=0.041, p=0.023, respectively). Participants with helpless approach had higher anxiety scores (p=0.033). A negative correlation was found between coronavirus anxiety and self-confident approach (p=0.002, r=-0.212) and optimistic approach (p=0.002, r=-0.209), and positive correlation with helpless approach (p=0.044, r=0.138). Conclusion: The results of this study showed that healthcare workers with type A personality use less self-confidence and optimistic approach, use more helpless approach, and have higher levels of dysfunctional coronavirus anxiety according to B type personality. Monitoring and ensuring the mental health of healthcare workers is crucial to global health in other possible pandemics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.250
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi