Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Maksillofasiyal cerrahiden sonra gelişen postoperatif bulantı kusma için risk faktörleri
2023
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı maksillofasiyal cerrahide postoperatif bulantı ve kusma için risk faktörlerini belirlemek ve önlenmesine katkıda bulunmaktır. Yöntemler: Çalışmaya genel anestezi altında maksillofasiyal cerrahi operasyon geçirmiş 93 hasta (42 kadın, 51 erkek) dahil edildi. Hiçbir hastaya postoperatif kurtarıcı antiemetik ilaç verilmedi. Veri toplamak amacıyla hastayla ilgili, anestezi ile ilgili ve cerrahi operasyon ile ilgili değişkenler kaydedildi. Bulantı ve kusmadan en az birinin varlığı postoperatif bulantı ve kusma vakası olarak tanımlandı. Postoperatif bulantı ve ağrı, Görsel Analog Skala ile değerlendirildi. Cerrahi operasyon sonrası ilk 24 saatteki toplam kusma sayısı ve hastanede kalış gün sayısı kaydedildi. Bulgular: Postoperatif bulantı ve kusma ile en fazla ilişkili risk faktörleri kadın cinsiyet, artmış intraoperatif kanama, uzamış operasyon süresi, submental entübasyon ve postoperatif ağrı olarak bulundu. Sonuç: Yaygınlığı ve önemli sonuçları göz önüne alındığında, postoperatif bulantı ve kusmanın önlenmesi önemli bir husustur. Bu bakımdan risk faktörlerinden bir veya daha fazlasına sahip hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası önlem alınması faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Risk Factors For Postoperative Nausea and Vomiting Following Maxillofacial Surgery
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study was to determine the risk factors for postoperative nausea and vomiting (PONV) in maxillofacial surgery and contribute to its prevention. Methods: 93 patients (42 female, 51 male) who underwent maxillofacial surgery under general anesthesia were included in the study. No postoperative rescue antiemetic medications were given to patients. One investigator recorded patient-related anesthesia-related and surgery-related variables. The nausea and pain were evaluated postoperatively by means of Visual Analogue Scale. Total number of vomiting in the first 24 hours after surgery and number of days of hospital stay were recorded. Results: The risk factors most associated with postoperative nausea and vomiting were found to be female sex, increased bleeding, submental intubation, prolonged operation time, and postoperative pain. No significant relationship was found between smoking, age, BMI, receiving GA for the first time and PONV in context of maxillofacial surgery. Conclusion: Given its prevalence and significant consequences, prevention of postoperative nausea and vomiting is an important consideration. It may be useful to take preoperative and postoperative precautions in patients with one or more risk factors.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.014
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi