Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 5
 Sesli Dinleme 1
RUSSEL JACOBY’NİN BELLEĞİNİ YİTİREN TOPLUM ADLI ESERİNDEN HAREKETLE MEHMED ÂKİF ERSOY’UN ŞİİRLERİNDE MÂZİ, AİLE VE DİN MEFHUMLARINA BİR BAKIŞ
2021
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mehmed Âkif Ersoy, 1873 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlk şiirlerinde Muallim Naci ve Abdülhak Hâmid Tarhan’ın etkisi görülen Âkif’in şöhret kazanması, Sırât-ı Müstakim mecmuasında yayımlamaya başladığı şiirler ile gerçekleşmiştir. Etki alanı günümüze kadar uzanan şair hem sanatta hem de edebiyat araştırmalarında varlığını gösterir. Mehmed Âkif üzerine yapılan çalışmalar onun şiir dünyasında, idealizme bağlı olarak bazı toplumsal kavramların öne çıktığını ortaya koyar. Bu temel kavramlardan biri de toplumun çekirdeğini oluşturan ailedir. Aile ona göre toplumu ayakta tutan temel yapıtaşıdır. Bunun yanı sıra mâzi ve din kavramlarının da aileye benzer şekilde şiirlerde bir anlam dünyası oluşturduğu görülür. Şaire göre, geçmişten ders alınmalı ve bu ders sayesinde gelecek şekillendirilmelidir. Dolayısıyla Mehmed Âkif’in zihinsel dünyasında mâzi-hâl-âti kavramları aynı bağlam içerisinde yer alır. Bu bağlamsal birliktelik, ideali inşa etmeye çalışan sanatçıların ortak özelliği olarak görülmüştür. Russell Jacoby’nin kaleme aldığı Belleğini Yitiren Toplum adlı çalışma, aile ve toplumsal bilince temas etmektedir. Bir toplumu şekillendirmek veya etkisiz hale getirmek için kullanılan en mühim tekniğin toplumsal bilincin ortadan kaldırılması olduğunu söyleyen yazar, zikredilen durumu “şeyleşme” olarak nitelendirir. Âkif’in Safahat’taki şiirlerine bakıldığında, Russel Jacoby’nin düşüncesine paralel metinlerin var olduğu görülmektedir. “Meyhane”, “Azimden Sonra Tevekkül” ve “Asım” geçmişe temas etmesi bakımından önemliyken, “Mahalle Kahvesi” ve “Hakkın Sesleri” de aileyi ele alması bakımından mühimdir. “Hüsran” ve “Vaiz Kürsüde” manzumelerinde de din konusu ele alınır. Makalede bu kuramsal kaynağı temel almakla birlikte, Mehmed Âkif’in şiirleri üzerine öncelikle bir literatür taraması yapılmıştır. Çalışma, nitel araştırma yöntemi esas alınmış ve araştırma problemi olarak da “Russell Jacoby’nin Belleğini Yitiren Toplum adlı eserinde ortaya koyduğu toplumsal yapıyla Mehmed Âkif’in şiirlerindeki aile, mâzi ve ati kavramlarının oluşturduğu yapı arasında benzerlik var mıdır?” sorusu belirlenmiştir. Çalışmada beliren sonuç ise kayda değer benzerliklerin bulunduğu ve özellikle değerlerin yitimiyle oluşan “şeyleşme” kavramının farklı şekilde ifade edilse de bir ortaklık oluşturduğudur.

Anahtar Kelimeler:

RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY RUSSEL JACOBY'S BELLEXY
2021
Yazar:  
Özet:

Mehmed Âkif Ersoy was born in 1873 in Istanbul. In his first poems, the influence of Muallim Naci and Abdülhak Hâmid Tarhan, the awareness of Akif was achieved with the poems he began to publish in the Sırât-i Müstakim mecmu. The field of influence, which extends to the present day, shows his presence in both art and literary research. The studies on Mehmed Akif reveal that some social concepts, depending on idealism, appear in his poetic world. One of these basic concepts is the family that forms the core of society. The family is the main building that keeps society standing. In addition to this, the concepts of mazi and religion also appear to form a meaning world in poems in a way similar to the family. According to the Church, lessons must be taken from the past and the future must be shaped through this lesson. Therefore, in the mental world of Mehmed Akif, the concepts of Mazi-hâl-âti are in the same context. This connectivity has been seen as a common feature of artists trying to build the ideal. Russell Jacoby’s “The Society Who Lost Remembrance” is a collaboration between family and social consciousness. The author, who says that the most important technique used to shape or disable a society is the elimination of social consciousness, calls the aforementioned situation "shake-up". Looking at the poems of Akif in Safahat, it seems that there are parallel texts to the thought of Russel Jacoby. "Meyhane", "Tevekkül After Azimden" and "Azim" are important in terms of contact with the past, while "Mahalle Coffee" and "Sounds of Right" are important in terms of family handling. In the words of the "Hasran" and "Vaiz Kürsüde" the question of religion is also discussed. While the article is based on this theoretical source, a literary scan was first done on the poems of Mehmed Akif. The study is based on the quality research method and the research problem is "Is there any similarity between the social structure that Russell Jacoby revealed in his work "The Society That Loss the Memory" and the structure that the family, mother and father concepts in Mehmed Akif's poems form?" The question is determined. The result of the study is that there are notable similarities and, especially, the concept of “sharing” formed by the loss of values is expressed differently, although it creates a partnership.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.315
2023 Impact/Etki : 0.161
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi