Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 21
İstanbul Üniversitesi Fakülteleri Örneğinde Sözlü ve Yazılı Çeviri Faaliyetleri (1933-1945)
2020
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Darülfünun’un lağvedilmesinin ardından yapılan üniversite reformuyla birlikte İstanbul Üniversitesi’nde Tıp, Fen, Edebiyat, Hukuk ve İktisat Fakülteleri kurulmuştur. Yeni üniversitenin eğitim kadrosundaki boşluğu doldurmak adına Hitler Almanya’sından kaçan yabancı profesörlerle görüşülerek Türk hükümeti ile Almanca konuşan bilim insanları arasında bir sözleşme imzalanmıştır. Kütüphanelerdeki bilimsel eser ihtiyacı sözleşmeye madde eklenerek giderilmeye çalışılmış, yeni alfabenin bilimsel anlamda kullanıldığı alan üniversite olmuş ve yabancı dillerden Türkçeye yapılan sözlü ve yazılı çeviri faaliyetleri başlamıştır. Türk akademisyenler, yabancı hocaların bilimsel eserlerini Türkçeye çevirmişlerdir. Öte yandan sağlanan sözlü çeviri desteği başlarda yerinde bir adım gibi görülse de, zamanla çeviriye ihtiyaç duyan Türk öğrenciler, yabancı hocalar ile bu desteği sağlayan Türk hocalar açısından birtakım engelleri de beraberinde getirmiştir. Yapılan tespitlerde yabancı hocaların öznel değerlendirmelerine de yer verilmiştir. Böylelikle alaylı diye nitelenen tercümanlara yönelik bakış açıları ele alınmıştır. Çeviribilim ve çeviri tarihi alanlarında yürütülen bu çalışmanın diğer çalışmalara katkı yapması umularak söz konusu literatürü zenginleştirmesi de hedefler arasındadır.

Anahtar Kelimeler:

The University of Istanbul's Faculty's Oral and Written Translation Activities (1933-1945)
2020
Yazar:  
Özet:

Together with the university reform carried out after Darülfünun's defeat, the Faculty of Medicine, Science, Literature, Law and Economics was established at the University of Istanbul. In order to fill the vacuum in the new university’s educational staff, a contract was signed between the Turkish government and the German-speaking scientists, meeting with foreign professors who fled from Hitler Germany. The need for scientific works in the libraries was tried to be eliminated by adding materials to the contract, the area where the new alphabet was used in the scientific sense became the university and began the verbal and written translation activities from foreign languages to Turkish. Turkish academics have translated the scientific works of foreign teachers into Turkish. On the other hand, the support of verbal translation provided in the beginning seems to be a step in place, but with time, Turkish students who need translation have brought a number of obstacles with regard to foreign teachers and Turkish teachers who provide this support. It is also a good idea to find out how foreign expatriates are assessed. This is the way that the translators are considered to be ridiculous. This work in the fields of translation and translation history, hoping to contribute to other studies, is among the objectives of enriching the literature concerned.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.606
2023 Impact/Etki : 0.169
International Journal of Language Academy