Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Downstream changes in bed material size and shape characteristics in a small upland stream: Cwm Treweryn, in South Wales
2003
Dergi:  
Yerbilimleri
Yazar:  
Özet:

Bu çal›flman›n amac›, Galler’in Brecon Beacons yöresinde küçük bir akarsu olan Cwm Treweryn’in yata¤› boyunca yatak yükü (çak›l boyutundaki iri unsurlar (>32 mm)) malzemesinin flekil ve boyut özelliklerinin incelenmesidir. Bu amaçla, tali kollar dahil, yatak boyunca toplam 21 lokasyonda yatak yükünü oluflturan malzeme incelenmifltir. Her lokasyonda çap› (b-ekseni) 32 mm’den büyük olan toplam 100 çak›l örne¤i al›nm›flt›r. Daha önce yap›lan birçok araflt›rma, afl›nma ve seçici tafl›nmadan dolay›, akarsu yata¤› boyunca (kaynaktan a¤›za do¤ru) yatak yükünü oluflturan unsurlar›n boyutlar›n›n genellikle küçülme e¤iliminde oldu¤u ve malzemenin yuvarlakl›¤›n›n artt›¤›n› göstermifltir. Bununla birlikte, Cwm Treweryn nehrinde yap›lan ölçümler, an›lan modeldeki basitli¤in aksine, yatak yükünü oluflturan unsurlar flekil ve boyut özellikleri bak›m›ndan daha karmafl›k ve düzensiz bir de¤iflim örne¤i göstermifltir. Yatak malzemesinin boyut özellikleri 21 lokasyonda oldukca genifl bir da¤›l›m ve dolay›s›yla zay›f bir seçici tafl›nma örne¤i göstermektedir. Bütün yatak boyunca, disk flekilli çak›llar›n birinci ve b›çak s›rt› fleklindeki çak›llar›n da ikinci büyük oranda olmas› ise, havzada hakim litoloji olan Old Red kumtafl›n›n yap›sal ve litolojik özelliklerine ba¤lanm›flt›r. Sonuç olarak, önceki çal›flmalarla karfl›laflt›r›ld›¤›nda, Cwm Traweryn nehrinde yatak yükünü oluflturan unsurlar›n boyut ve flekilsel özelliklerinin (yuvarlakl›k ve küresellik) akarsu yata¤› boyunca küçük bir de¤iflim gösterdi¤i saptanm›flt›r. Bu durum de¤iflik faktörlerin biraradaki etkisine ba¤lanabilir. Bunlardan baz›lar›; yatak yükünü oluflturan malzemenin litolojik özellikleri (Old Red kumtafl›), akarsu boyunun k›sal›¤› ve akarsuya yatak ve teraslardan eklenen yeni malzemedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Yerbilimleri

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 566
Atıf : 950
2023 Impact/Etki : 0.233
Quarter
Fen Bilimleri ve Matematik Temel Alanı
Q1
29/135

Yerbilimleri