Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Tip 2 Diyabetik Pulmoner Sarkoidozlu Bir Olguda Steroid Tedavisi Altında Metabolik Kontrolün Sağlanması
2018
Dergi:  
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tip 2 diyabet tanısı aldıktan sonraki takiplerinde akciğer sarkoidozu tanısı ile steroid tedavisi alırken kronik aktif bir karaciğer hastalığı bulunan ve metabolik kontrolünde zorluk yaşanan bir olguyu sunmaktayız. Otuzaltı yaşında erkek hasta, tip 2 diyabet tanısıyla metformin tedavisi altında metabolik kontrolü iyi iken Löfgren Sendromu tanısı aldı. Akciğer tutulumu nedeniyle steroid tedavisi başlandı. Aktif karaciğer hastalığı da var olduğundan oral antidiyabetikler kullanılamadı. Kliniği ve akciğer bulguları gerilerken hiperglisemisi belirginleşti. Bu nedenle de bazal/bolusinsulin tedavisi ile metabolik kontrol sağlanmaya çalışıldı. Komplikasyonsuz diyabetik olgumuzun steroid dozları azaltıldığında kan şekeri değerleri de optimal düzeylerde seyretti. Yüksek doz ve uzun süre steroid kullanımı ve diabetes mellitus birlikteliği kronik akciğer hastalıklarında kan şekeri kontrolünün bozulmasına ve diabetes mellitusa bağlı komplikasyonların artışına neden olabilir. Olgumuzdaki gibi diyabetiklerde tedaviyi aksatmadan steroid dozunun mümkün olan en uygun sürede en düşük doza düşülmesi önerilmektedir. Ayrıca steroid yerine alternatif tedavilerin kullanılması kan şekerinin kontrolünde önemli rol oynayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Providing metabolic control under steroid treatment in a type 2 diabetic pulmonary sarcoidosis case
2018
Yazar:  
Özet:

In the following follow-up after diagnosis of type 2 diabetes, we are presenting a phenomenon of a chronic active liver disease and difficulty in metabolic control while taking steroid treatment with lung sarcoidosis diagnosis. In the age of thirty-six, the male patient was diagnosed with Löfgren syndrome while metabolic control was good under metformin treatment with the diagnosis of type 2 diabetes. Steroid treatment has begun due to liver stagnation. Because there was also active liver disease, oral antidiabetics were not used. The clinic and lung findings were retarded while hyperglycemia was manifested. Therefore, metabolic control was also tried to be provided with basal/bolusinsulin treatment. When the steroid doses of our complicated diabetes occurred, the blood sugar values were also observed at optimal levels. High doses and prolonged steroid use and diabetes mellitus association may cause a deterioration of blood sugar control in chronic lungs and an increase in complications associated with diabetes mellitus. In the case of diabetes, it is recommended that the steroid dose be reduced to the lowest dose at the appropriate time possible without interrupting the treatment. Also, the use of alternative treatments instead of steroids will play an important role in controlling blood sugar.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 223
Atıf : 398
2023 Impact/Etki : 0.093
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi