Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
Muskid ve Miyaz Sinekleri Larva Salgılarının Antibakteriyel Etkileri
2019
Dergi:  
Van Veterinary Journal
Yazar:  
Özet:

Maggot terapi, nekrotik dokulara affinite duyan maggot adı da verilen miyaz sinek larvalarının yara tedavisinde kullanımına dayalı bir metottur. Bu çalışmada, muskid ve miyaz sinek larvalarından elde edilen salgıların in vitro ortamda antibakteriyel etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Antibiyotiklere dirençli bakteri suşlarındaki artışla birlikte sinek larvaları tarafından üretilen antibakteriyel bileşenlerin etkilerinin araştırılması da önemli hale gelmiştir. Çalışmada Lucilia sericata, Chrysomya albiceps, Calliphora vicina ve Musca domestica sinekleri yakalanarak kafes düzeneğine konulduktan sonra beslenmeleri ve yumurtlamaları sağlandı. Elde edilen yumurtalar dezenfekte edildikten sonra % 5 koyun kanlı agar steril besi ortamına aktarılarak bir gece boyunca 25 °C’de inkübe edildi. Yumurtadan çıktıktan sonra besi ortamında 2-3 gün bekletilen larvalar dezenfekte edilerek steril bidistile su (ddH2O) içerisinde 25 °C’de bir gece inkübe edildi. İnkübasyon işleminden sonra larva salgılarını içeren sıvı santrifüj edilip bakterilerin geçemeyeceği 0.2 µm’lik filtreden geçirilerek steril edildi. Staphylococcus aureus, Metisilin-dirençli S. aureus (MRSA) ATCC 43300, Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa bakteri süspansiyonları Mueller Hinton Agar (MHA) steril besi ortamı bulunan petri kutularına yayıldı. Boş antibiyotik disklerine 30 µl miktarında emdirilen larva salgıları MHA besiyerine konuldu ve 35 °C’de bir gece inkübasyona bırakıldı. Sonuçlar incelendiğinde muskid ve miyaz sinekleri larva salgılarında Gram-negatif E. coli ve P. aeruginosa bakteri suşlarına karşı antibakteriyel etki tespit edilemezken, Gram-pozitif S. aureus bakteri suşuna karşı antibakteriyel etki tespit edildi. Gram- pozitif MRSA ATCC 43300 bakteri suşuna karşı ise miyaz sinekleri larva salgılarında antibakteriyel etki tespit edilirken, muskid sinek larva salgısında antibakteriyel etki tespit edilemedi. Sonuç olarak, muskid ve miyaz sinek larva salgılarının antibakteriyel etkileri gösterilmiş olup, konuyla ilgili çalışmaların farklı metot ve besiyerleri kullanılarak karşılaştırmalı çalışılmasında yarar görülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Van Veterinary Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 172
Atıf : 29
2023 Impact/Etki : 0.104
Van Veterinary Journal