Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 52
 İndirme 5
Tabakaları, Beldeleri ve Münekkitleri Açısından Meçhul Râviler
2021
Dergi:  
Rize İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede hicrî ilk üç asırda bir münekkit tarafından meçhul olmakla nitelendirilen râviler, dönem, bölge ve râvî-münekkit ilişkisi açısından analiz edilmiştir. Bununla hedeflenen, münekkitlerin bu tür râvîlerin meçhullüğünü belirlerken uyguladıkları yöntemin tespit edilmesi ve meçhul râvilerin yoğunlaştığı zaman dilimi ve bölgelerin ricâl tenkidi açısından yorumlanmasıdır. İlk üç asır ricâl pratiğini esas alarak yapılacak ricâl tenkit tarihi okumalarına katkı sunacağı ümit edilen bu çalışma, hadis tarihine ilişkin bir takım çıkarımlara da imkân verecektir. Makale, erken dönemde telif edilip günümüze ulaşan en kapsamlı ricâl kitabı olma özelliğine sahip İbn Ebî Hâtim’in (ö. 327/ 938) el-Cerh ve’t-taʻdîl isimli eserinde yer alan meçhul râvilere ışık tutmaktadır. Tespit edilen râvi grubu; bölgeleri ve yaşadıkları zaman diliminin yanısıra, kendilerini meçhul addeden münekkit sayısı ve bu münekkitlerle çağdaş olmaları bakımından durumları incelenmiştir. Buradan yola çıkılarak ricâl tenkit ilminin gelişim tarihi de göz önünde tutulduğu bazı yorumlar yapılmıştır. Bu bağlamda hicrî ilk üç asırda meçhul râvilerin hangi bölgelerde yoğunlaştığı ve bunların muhtemel sebepleri, meçhul râvîlerin kendi dönemlerinde mi yoksa ölümlerinden sonra mı değerlendirmeye tâbi tutuldukları tespit edilmiştir. Nihayetinde bu makale, hicrî ilk üç asır meçhul râvilerini çeşitli açılardan incelerken müteahhir dönem âlimleri tarafından ortaya koyulan statik ve betimleyici anlatılar yerine bu disiplinin esas noktası olan ilk üç asırda râvilerle ilgili ricâl tenkit pratiği kapsamında meseleyi ele almıştır.

Anahtar Kelimeler:

Tabakaları, Beldeleri ve Münekkitleri Açısından Meçhul Râviler
2021
Yazar:  
Özet:

In this article, the first three centuries of the Hicri have been analyzed in terms of the relationships between the ravi, the period, the region and the ravi-münekkit. The purpose of this is to identify the method they use in determining the validity of such ravies and to interpret when the ravies are concentrated in terms of the language and the recall of the regions. This work, which is hoped to contribute to the readings of the history of the first three centuries based on the practice of the rical, will also allow a series of conclusions about the history of the hadith. The book is the most famous book in the world, and it is the most famous book in the world, and it is the most famous book in the world. 327/938) El-Cerh and't-ta'dîl in his work keeps light on the mechhul râviles. They are the people of the world, and they are the people of the world, and they are the people of the world, and they are the people of the world, and they are the people of the world, and they are the people of the world, and they are the people of the world. There is a number of sights that have been taken into account in the course of the course of the course of the course. In this context, the first three centuries of the Hicri have been determined in which areas the Meshul ravians concentrated and their possible causes have been followed by the assessment of whether the Meshul ravians were in their own periods or after their deaths. In the end, this article discussed the issue within the scope of the first three centuries of the Hicriese study of the Meshhul râvi from various aspects, instead of static and illustrative stories presented by the Meshhar period scientists, which is the main point of this discipline, in the first three centuries of the Meshhul râvi related to the Meshhul râvi.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Rize İlahiyat Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 330
Atıf : 477
2023 Impact/Etki : 0.074
Rize İlahiyat Dergisi