Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 163
 İndirme 34
 Sesli Dinleme 1
ŞEYH HÂMİD-İ VELÎ (SOMUNCU BABA) VE ONA ATFEDİLEN “ZİKİR RİSÂLESİ” ADLI ESER
2021
Dergi:  
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS
Yazar:  
Özet:

Adından çok “Somuncu Baba” lakabıyla tanınan Şeyh Hâmid-i Velî, VIII/XIV ve IX/XV. asırda yaşamış sûfîlerden biridir. Onun, Anadolu tasavvuf geleneği açısından öneminin daha çok halîfeleri vası-tasıyla olduğu söylenebilir. Zira o, müstakil bir tarîkat kurmamış ancak Anadolu’nun ilk Türk tarîkatı ka-bul edilen Bayrâmiyye’nin kurucusu olan Hacı Bayrâm-ı Velî’yi yetiştirmiştir. Ayrıca, esas itibariyle müs-takil bir tarîkat hüviyetinde olmayıp tarîkatlarda bir anlayış olarak bulunan “melâmet” anlayışını müstakil bir tarîkata dönüştüren silsilenin de öncüsü kabul edilebilir. Bunun yanında Somuncu Baba’nın tesiri sa-dece halîfe yetiştirmek şeklinde olmayıp o, aynı zamanda eser telif eden sûfîlerdendir. Kendisine atfedilen Silâhü’l-Mürîdîn, Zikir Risâlesi ve Şerhi Hadîs-i Erbaîn isimli üç eseri vardır. Bu çalışmanın konusunu oluşturan Zikir Risâlesi, Somuncu Baba’nın tasavvuf ve tarîkat anlayışını ortaya koyan eseridir denebilir. Nitekim bu eserinde, tasavvufî düşünce ve uygulamalarını altı başlık altında ortaya koymuştur. İlk başlıkta zikrin önemi ve zikir konusunda kelime-i tevhidin faziletinden ikinci başlıkta, kelime-i tevhidin fazileti-nin nedenlerinden üçüncü başlıkta, zikrin kısımlarından dördüncü başlıkta zikrin şartları ve âdâbından beşinci başlıkta tavsiyelerinden ve hangi zikir ve duaların yapılması gerektiğinden altıncı başlıkta ise tac ve hırkanın beyanından bahsetmiştir.

Anahtar Kelimeler:

He is the one who gives righteousness, and the one who gives righteousness, and the one who gives righteousness.
2021
Yazar:  
Özet:

The name is known as "Somuncu Baba" by the name of Sheikh Hamid-i Velî, VIII/XIV and IX/XV. It is one of those who have lived. It can be said that it is more important in terms of Anadolu tasavvuf tradition. He did not create a special taricate, but he was the first Turkish taricate of Anatolia, the founder of Bayrâmiyye, who was founded by Hacı Bayrâm-i Velî. In addition, it can also be accepted as the predecessor of the silicon that is not based on a mus-takil taricate benefit and that the understanding of the "malâmet" which is found in taricates as a understanding is converted into a particular taricate. The Father is not the one who has the power to do so, but the one who has the power to do so is the one who has the power to do so. There are three kinds of worshippers, the worshippers, the worshippers, the worshippers, the worshippers, and the worshippers. It can be said that the subject of this work is the Zikir Risâlesi, the work that reveals the Tasavvuf and Taricate understanding of the Somuncu Father. In fact, in this work, Tasavvufy has presented his thoughts and practices under six titles. In the first chapter, the word-i-touched about the importance of the memory and the memory; in the second chapter, the word-i-touched about the reasons of the memory; in the third chapter, the parts of the memory; in the fourth chapter, the conditions of the memory and the adobe; in the fifth chapter, the advice and what the memories and prayers should be made; in the sixth chapter, the declaration of the tac and the grace.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 732
Atıf : 1.882
2023 Impact/Etki : 0.257
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS