Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Temel Depresyon Ölçeği’nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği
2021
Dergi:  
Batı Karadeniz Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Temel Depresyon Ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini araştırmaktır. Kesitsel araştırma biçiminde dizayn edilerek, metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Yapı geçerliliği için; güvenirlik analizlerinde Cronbach alfa (α) katsayısı kullanılmıştır. Geçerlik analizi için faktör analizi uygulanmıştır. Bulgular: Temel Depresyon Ölçeği aracı açıklayıcı faktör analizi Kaiser Meyer Olkin (KMO) testine göre dağılım yeterli olduğu sonucu bulunmuştur. Varyans oranları yeterli olmakla birlikte Cronbach alfa(α) 0,70’in üzerinde bulunmuştur. Temel Depresyon Ölçeği üniversite eğitimi alan gençler üzerinde geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç: Ölçek dörtlü likert tipindedir. En yüksek 84, en düşük 21 puan alınabilir. Toplam puan yükseldikçe depresyon düzeyinin yükseldiği söylenebilir. Anhedonya, düşük benlik ve üzüntü alt boyutları bulunmaktadır. Üniversite öğrencileri grubu ile yapılmış olan geçerlik ve güvenirlik çalışmasının farklı gruplar üzerinde de yapılması gerektiği, farklı değişkenler ile sınanması gerektiği önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Validity and Reliability Of Basic Depression Scale For Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: To investigate the validity and reliability of the Basic Depression Scale for Turkey. It was designed and carried out in the form of cross-sectional research methodologically. Material and Methods: Data analysis for structure validity; Cronbach alpha (α) coefficient used in reliability analysis. Factor analysis applied for validity analysis. Results: Basic Depression Scale found to have sufficient distribution based on the explanatory factor analysis of the Kaiser Meyer Olkin test. Croncbachs alpha (α) found 0.7. Basic Depression Scale is a reliable measurement tool for Turkey. It concluded that Basic Depression Scale was a valid and reliable scale for young people who receive a university education in Turkey. Conclusion: The scale is a four-point Likerttype. Max 84, min 21 points can be given. It can be said that the higher the total score, the higher the level of depression based on total scores. There are anhedonia, low self-esteem, and sadness sub-scales. In the end, we suggest that scale should be tested on different groups with different variables under prospect researches in the field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Batı Karadeniz Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 235
2023 Impact/Etki : 0.059
Batı Karadeniz Tıp Dergisi