Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Acil Servise Kafa Travmasi ile Başvuran Pediatrik Hastalarin Demografik Analizi
2023
Dergi:  
Abant Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz Amaç: Bu çalışmadan acil servise kafa travması nedeniyle başvuran pediatrik hastaların demografik özelliklerinin analizi, mortalite oranları, hastaneye yatış oranları ve travma nedenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya, 01.01.2015-31.12.2020 tarihleri arasında bir üniversite hastanesi acil servisine (üçüncü basamak acil servis) kafa travması nedeniyle başvuran pediatrik hastalar alındı. Hastaların demografik verileri, bilgisayarlı beyin tomografisi raporları, yattığı servis ya da yoğun bakımlar, taburculuk durumları, Glaskow Koma Skor’ları, Glaskow Sonuç Skor’ları geriye dönük değerlendirildi ve istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 691 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortancası 7.7 yıldı (IQR4.2-.13.1). Kafa travmasının en sık görüldüğü yaş aralığının 10-14 yaş (erken adolesan) olduğu görüldü. Kafa travmasına en sık neden olan durumun düşme olduğu görüldü (n=501 %72.5). GKS’ye göre ağır travmaya en sık sebep olan nedenin trafik kazaları olduğu görüldü (n=8, %72.7). Sonuç: Bizim çalışmamızda literatürden farklı olarak kafa travmasının en sık 10-14 yaş grubunda meydana geldiği tespit edilmiştir. Çalışmamızda kafa travmasının en sık nedeninin düşme olduğunu fakat en sık ölüm nedeninin trafik kazaları olduğunu tespit ettik.

Anahtar Kelimeler:

Demographic Analysis Of Pediatric Patients Presenting To The Emergency Department With Head Trauma
2023
Yazar:  
Özet:

Abstract Objective: In this study, it was aimed to analyze the demographic characteristics, mortality rates, hospitalization rates and causes of trauma in pediatric patients admitted to the emergency department with head trauma. Materials and Methods: Pediatric patients admitted to a university hospital emergency department (tertiary emergency service) between 01.01.2015 and 31.12.2020 due to head trauma were included in this study. Demographic data of the patients, computed tomography reports of the heads, inpatient to departments or intensive care units, discharge status, Glasgow Coma Scores, Glasgow Outcome Scores were evaluated retrospectively and statistically analyzed. Results: 691 patients were included in the study. The median age of the patients was 7.7 years (IQR;4.2-.13.1). It was observed that the most common age range for head trauma was 10-14 years (early adolescence). The most common cause of head trauma was falling (n=501 72.5%). According to GCS, the most common cause of severe trauma was traffic accidents (n=8, 72.7%). Conclusion: In our study; Contrary to the literature, it has been determined that head trauma occurs most frequently in the 10-14 age group. In our study, we found that the most common cause of head trauma was falling, but the most common cause of death was traffic accidents.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Abant Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 568
Atıf : 331
2023 Impact/Etki : 0.05
Abant Tıp Dergisi