Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN, KÜLTÜREL ZEKA (CQ), KÜLTÜREL TUTUM, DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER İLE GÜNCEL BİLGİ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
2021
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada özel yetenekli öğrencilerin güncel bilgi düzeylerinin, kültürel IQ, kültürel tutum ve çeşitli değişkenler (kültürel gezisi sayısı, İngilizce yeterlilik düzeyi, sınıf, yaş, cinsiyet) açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın bağımsız değişkeni yaş, sınıf, cinsiyet, İngilizce yeterlilik düzeyi ve yaptığı kültürel gezi sayısı, bağımlı değişkenleri ise kültürel IQ, kültürel tutum ve güncel bilgi düzeyinden oluşmaktadır. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılında Kasım ayının 1.2.3. haftalarında Adana, Gaziantep, Malatya, Trabzon, İstanbul, İzmir ve Ankara illerinde eğitim gören özel yetenekli öğrenciler ile gerçekleşmiştir. Araştırma temsil yeteneğinin güçlenmesi açısından Türkiye’nin yedi bölgesinde yedi şehirde uygulanmıştır. Araştırma 355 kız ve 145 erkek olmak üzere toplam 500 öğrenciden oluşan çalışma grubu ile gerçekleştirilmiştir. Özel yetenekli öğrencilerin güncel bilgisinin orta derecede olduğu, kültür gezilerine katılmış özel yetenekli öğrencilerin kültürel tutum puanlarının daha yüksek olduğu, özel yetenekli öğrencilerin İngilizce yeterliliğinin iyi olduğu durumlarda, bilgiyi kabul etme, bilgi alma, aktif olarak iletişim kurma ve farklı kültürlere uyum sağlama yeteneklerinin de iyi olduğunu göstermektedir. Güncel olaylar bilgisine, kültürel programlara, yabancı şarkılara, haritalara ve kültürel değişim deneyimini tecrübe eden özel yetenekli öğrencilerin, farklı kültürel bilgilere daha fazla ulaştıklarında farklı kültürlere uyum sağlama yeteneklerini geliştirebilecekleri bu çalışmanın sonucu olarak elde edilmiştir. Özel yetenekli öğrencilere eğitim verilen kurumlarda tüm bu veriler göz önüne alınarak ek eğitim programları hazırlanmalıdır. Sonuç olarak bu araştırmanın, özel yetenekli öğrencilerin kültürel IQ, kültürel tutum ve güncel bilgi düzeyleri arasındaki ilişkilere yönelik somut bulgular ve önemli kanıtlar ortaya koyduğu söylenebilir. Bu yönüyle çalışmanın özel eğitim alanında önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 24
2023 Impact/Etki : 0.002
Journal of Social and Humanities Sciences Research