Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
ARİSTOTELES VE FÂRÂBÎ’DE TÜMEL-TÖZ İLİŞKİSİ
2021
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Aristoteles Kategoriler isimli eserinde ve Metafizik’in bazı bölümlerinde, tümellerin duyulur nesnelerin özleri olduklarını, bu yönüyle ikinci töz olduklarını öne sürmektedir. Aristoteles’in bu hususta, tümelin duyulur nesneden ayrı ve aşkın olarak bir gerçekliğe sahip olması bakımından biricik töz olduğunu savunan Platon’dan ayrıldığı görülmektedir. İslâm felsefesinin önemli filozoflarından Fârâbî, bazı eserlerinde metafiziğin konusu olan Tanrı/İlk Neden ve ayrık akılları, bilfiil makuller olarak ele almaktadır. Kategoriler Kitabı ve Harfler Kitabı isimli eserlerinde ise, Aristoteles’in kategorilerine metafizik bir temel sağlamak üzere, makuller olarak tümelleri töz olarak değerlendirmektedir. Ayrıca Fârâbî, duyulur nesnelerden elde edilmiş birinci makuller ile zihnin kendisinin oluşturduğu ikinci makulleri ayırt etmektedir. Mevcut çalışmada tümel ve töz ilişkisi hususunda öncelikle Aristoteles’in görüşü ele alınacak ve sonra Aristoteles ile mukayese yoluyla Fârâbî’nin bu husustaki pozisyonu değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship between Aristotle and Farabi
2021
Yazar:  
Özet:

In his work called Categories and in some sections of Metaphysics, Aristotle suggests that the totals are the essences of the heard objects, and that they are the second discourse in this regard. In this regard, Aristotle appears to be separated from Plato, who claims that the whole is unique in terms of being separate from the heard object and having a reality as love. One of the important philosophers of Islamic philosophy, Farabi, in some works, the subject of metaphysics is God/First Reason and the separate minds, which are considered by the scientists as reasonable. In his works called the Book of Categories and the Book of Letters, Aristotle considers the whole as reasonable to provide a metaphysical basis for the categories. It also distinguishes the first reasoning from the heard objects and the second reasoning that the mind itself creates. The present study will first discuss Aristotle’s view on the total and consistent relationship and then, through comparison with Aristotle, assess the position of Farabi in this regard.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 144
2023 Impact/Etki : 0.055
Journal Of Academic Social Resources