Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Doğrusal Olmayan Yük Koşullarında Çalışan Kuru Tip Transformatörlerin Titreşim Etkileri Üzerine Bir Analiz
2019
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji
Yazar:  
Özet:

Transformatörler genel olarak doğrusal yüklerde çalıştırılmak üzere tasarlanırlar. Ancak son yıllarda doğrusal olmayan yüklerin toplam yük içerisindeki oranının artması ile bu şartlarda çalışabilecek tasarımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Transformatör sargılarından geçen akımların harmonik oranlarının artması ile transformatörün hem sargılarında hem de nüvelerinde daha fazla ısı oluşmakta ve işletme veriminin düşmesine yol açmaktadır. Doğrusal olmayan yüklerin diğer önemli bir etkisi de titreşim genlik değerlerinin büyümesine yol açarak transformatörlerin nüve ve sargılarının servis ömründe azalmaya yol açmalarıdır. Artan titreşim genlikleri ve dereceleri hem gürültü kirliliği oluşturur hem de transformatörün anma değerlerinin değişmesine yol açar. Transformatörlerin arıza teşhis ve koruma fonksiyonlarının tam olarak yapılabilmesi için sadece akım gerilim gibi elektriksel ve termal parametreleri ile değil aynı zamanda titreşim gibi mekanik parametrelerinin de tam ölçülebilmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle transformatörlerin titreşim sinyallerinin izlenmesi ve değişen çalışma koşulları altında değişim sınırlarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla, yapılan çalışmada 500kVA anma gücündeki bir yalıtım transformatörünün doğrusal olmayan farklı yük şartları altındaki elektromanyetik analizleri yapılarak nüve kuvvetleri elde edilmiş daha sonra bu değerlere karşılık gelen titreşim değerleri belirlenmiş ve sonuçları rapor edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

An analysis of the vibration effects of dry-type transformers working in non-real load conditions
2019
Yazar:  
Özet:

Transformers are generally designed to be operated on linear loads. But in recent years, with the increase in the percentage of nonlinear loads in total loads, designs that can work under these conditions are needed. With the increase in the harmonic rates of the currents passing through the transformator shells, more heat is formed in both the shells and nuclei of the transformator and leads to a decrease in operating efficiency. Another important effect of non-real loads is that the vibration density values are increased, leading to the decrease in the service life of the transformers' nuclei and shells. Increased vibration widths and degrees both create noise pollution and lead to a change in the transformator's memory values. To ensure that the defect diagnosis and protection functions of the transformers can be performed in full, it can be possible not only by electrical and thermal parameters such as current voltage but also by the full measurement of mechanical parameters such as vibration. Therefore, it is necessary to monitor the vibration signals of the transformers and to determine the shift limits under changing working conditions. For this purpose, in the study, the electromagnetic analyses of an irradiation transformator with a memory power of 500kVA under non-linear different load conditions were obtained, then the vibration values corresponding to these values were determined and the results were.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 690
Atıf : 1.577
2023 Impact/Etki : 0.057
Quarter
Mühendislik Temel Alanı
Q4
87/114

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji