Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 44
 İndirme 4
Tekirdağ’da Çorlu ilinde endüstriyel alanlardaki toprakta ağır metal kirliliğinin çevresel ve insan sağlığı açısından etkileri
2017
Dergi:  
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toprak, bitkilerin makro ve mikro elementlerini sağladığı ana karadır.  Özellikle tarıma elverişli toprakların yakınında kurulan sanayi tesisleri çevresel ve insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturmaktadır.  Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan sanayi tesislerinin oluşturduğu kirlilik yüzey suyunun da kalitesini etkilemiş ve bunun sonucunda toprak da etkilenmiştir.  Toprak kirliliği besin zinciri yoluyla insan sağlığını büyük oranda etkilemektedir.  Çalışmamızda 2006- 2007 yılları arasında sanayinin yoğun olduğu Çorlu ilinden 3 aylık periyotlar şeklinde toprak numuneleri toplanmıştır.Sanayi atık sularının deşarj edildiği yüzey sularına yakın 7 noktadan toplanan toprak numunelerinde Pb, Cu, Zn, Fe, Mn, Ni, Co, Cd ve Cr miktarları Alevli Atomik Absorbsiyon Spektrometresi (FAAS) ile belirlenmiştir.  Tespit edilen ağır metal miktarlarını ulusal ve uluslararası izin verilebilir sınır değerlerle karşılaştırarak değerlendirilmiştir.  Özellikle Türkgücü köyü, Çorlu deresi (Sinop Mah.) ve Velimeşe Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (OSB) civarından toplanan toprak numunelerinde Zn, Cr, Cd ve Ni içeriği çoğunlukla Toprak Kirliliği Kontrol Yönetmeliği (TKKY) EK-Ia’da belirtilen sınır değerlerin üzerinde tespit edilmiştir.  Toprakta tespit edilen ağır metallerin varlığı, tarımsal üretime, yer altı suyu kalitesine ve dolaylı yoldan insan sağlığına olumsuz etkide bulunabilir.  Bu yüzden ağır metaller tarafından kirlenmiş toprağın iyileştirilmesi, pestisit kullanımının kontrolü ve en önemlisi ağır metalleri giderebilecek arıtma tesislerinin dizaynını yaparak antropojenik kaynaklı atık suların arıtılarak alıcı ortamlara verilmesini sağlamaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 874
Atıf : 2.436
2023 Impact/Etki : 0.115
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi