Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 21
 İndirme 2
Efficacy of Panoramic Mandibular Index in Diagnosing Osteoporosis in Women
2009
Dergi:  
Frontiers in Dentistry
Yazar:  
Özet:

Objective: In this study, the usefulness of Panoramic Mandibular Index (PMI) on panoramic radiographs in diagnosis of osteoporosis was evaluated and its correlation with bone mineral density (BMD) of the neck of femur and spine was determined. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 140 patients (all females) were categorized as either normal, osteopenic or osteoporotic according to the WHO classification in relation to their spinal and femoral BMD determined by dual energy X-ray absorptiometry. Regarding menstruation, they were also divided into menopausal, nonmenopausal, or oophorectomized groups. Panoramic radiographs were taken from all the women in the study. PMI was calculated. The data were analyzed using Kruskal-Wallis, Mann-Whitney, and Pearson tests. Results: Specificity and sensitivity of PMI in differentiating normal and osteopenic/ osteoporotic cases were 88% and 44%, respectively. The mean PMI of nonmenopausal women was significantly different from those of menopausal and oophorectomized ones. There was a weak correlation between PMI and spinal BMD (r=0.23, P<0.05) and a moderate negative one between age and mean PMI (r=-0.45, P<0.0001). Conclusion: Dental panoramic radiographs can be used in clinical practice to assist identifying individuals with low bone mass.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Frontiers in Dentistry

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 854
Atıf : 372
Frontiers in Dentistry