Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
YAPAY SİNİR AĞLARI KULLANILARAK İMLEÇ YÖNÜ TESPİTİ
2020
Dergi:  
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Electroensefalogram (EEG) kayıtları kullanılarak bilgisayar ekranındaki imlecin sağa ve sola hareketinin doğru tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada BCI CompetitionII data setIII, EEG veri seti kullanılmıştır. Veri setinde sağlıklı 25 yaşında bir bayandan alınan kayıtlar kullanılmıştır. Kayıtlar üç sağda üç solda olmak üzere altı elektrottan oluşmuş EEG verilerini içermektedir. Çalışmada yalnızca eğitim veri seti kullanılmıştır. Veri setleri iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup, imlecin sağa hareketi(0) ve diğer grup ise imlecin sola hareketini (1) içermektedir. Veri setinde her elektrotta toplam 140 tane sağ ve sol hareket bulunmaktadır. Bu hareketlerden 100 tanesi eğitim, diğer 40 tanesi test için kullanılmıştır. İmleç yönünün tespiti üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama işaretlerin düzenlenmesi, ikinci aşama öznitelik vektörünün temini, üçüncü aşamada ise verilere ilişkin öznitelik vektörlerinin sınıflandırılması yapılmıştır. İşaretlerin düzenlenmesinde, imlecin sağa ve sola hareketlerine ait kısımlar tespit edilmiş ve elektrotlar ayrıştırılmıştır. Öznitelik Vektörünün oluşturulmasında, Dalgacık Dönüşümü (DD) kullanılmıştır. Sınıflandırma yöntemi olarak da Yapay Sinir Ağları (YSA) kullanılmıştır. EEG işaretlerinin sınıflandırma işlemi yalnız tek elektrota yapılmıştır. İmleç yönünün tespitinde elde edilen performansın C3 için %95, CZ için %97,5, C4 için %100 olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 723
Atıf : 738
2023 Impact/Etki : 0.135
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi