Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
GEBELİKTE CİNSEL İŞLEV VE CİNSEL MEMNUNİYETİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma gebelerin cinsel işlev ve cinsel memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla planlandı. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki çalışma bir üniversite hastanesinin kadın hastalıkları ve doğum polikliniği ile doğum servisine Ağustos 2018-Şubat 2019 tarihlerinde başvuran (n=152) gebe bireylerle yürütüldü. Çalışmada Katılımcı Bilgi Formu, Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi ve Kadın Cinsel Memnuniyet Ölçeği kullanıldı. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 21 programında analiz edildi. Tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerde; ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde dağılımı, bağımlı ve bağımsız değişkenlerin karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis H Testi uygulandı. Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 28.27±5.41 olarak belirlendi. Gebelerin Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi’nden ortalama 19.95±9.96 ve Kadın Cinsel Memnuniyet Ölçeği’nden 81.23±16.17 puan aldıkları saptandı. Gebelerin trimesterlere göre Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi’nden aldığı toplam puan ve alt boyut puan ortalamaları karşılaştırıldığında, sadece ağrı alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu bulunurken Kadın Cinsel Memnuniyet Ölçeği’nden aldığı toplam puan ve alt boyut puan ortalamaları karşılaştırıldığında, iletişim ve endişe (kişisel) alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda gebelerin 1. ve 3. trimesterde cinsel işlev bozukluğu yaşadığı bulundu. Bunun yanında gebelerin özellikle disparoniden şikayetçi olduğu tespit edildi. Ayrıca çalışmaya katılan gebelerin özellikle 1. ve 3. trimesterde daha düşük cinsel memnuniyet düzeyine sahip olduğu gözlendi.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Sexual Function and Sexual Satisfaction In Pregnancy Women
2021
Yazar:  
Özet:

This study was planned to determine the sexual function and sexual satisfaction levels of pregnant women. This descriptive and correlation study was carried out on 152 pregnants who applied for control at a Gynecology and Obstetrics Polyclinic and the Obstetrics Service of a university hospital between August 2018 and February 2019. Participant Information Form, Female Sexual Function Index and Female Sexual Satisfaction Scale were used in the study. The data obtained from the research were analyzed in SPSS 21 program. In descriptive statistical methods; mean, standard deviation, frequency and percentage distribution, and to compare dependent and independent variables Kruskal Wallis H Test was used. The mean age of the pregnant women was 28.27 ± 5.41. The mean score of female sexual function was 19.95 ± 9.96 and 81.23 ± 16.17 from the Female Sexual Satisfaction Scale. When the total score and subscale mean scores of the female sexual function index of the pregnant women compared to trimesters were compared, it was found that there was a statistically significant difference only in the pain subscale; personal) subscale. As a result of the study, it was found that pregnant women experienced sexual dysfunction in the first and third trimesters. In addition, it was found that pregnant women especially complained of dyspareunia. In addition, it was observed that the pregnant women participating in the study had lower levels of sexual satisfaction, especially in the 1st and 3rd trimesters.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 985
2023 Impact/Etki : 0.165
İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi