Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 31
 İndirme 4
Birleşme ve Satın Alma Faaliyetlerinin Firma Performansı Üzerine Etkisi: Bist’te Bir İnceleme
2019
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – Bu çalışmanın amacı büyüme stratejisi olarak birleşme ve satın alma faaliyetleri gerçekleştiren firmaların bu faaliyetleri sonucunda finansal performanslarının nasıl etkilendiğinin ortaya konulmasıdır. Yöntem – Hesaplamalarda her hangi bir ekonometrik model kullanılmamış yalnızca oran analizi ile karşılaştırma yapılmıştır. Araştırmada BİST’e kayıtlı firmaların 2013-2015 yılları arasında gerçekleştirdikleri birleşme ve satın alma faaliyetlerinin finansal oranları gösteren aktif karlılık (AK), öz sermaye karlılığı (ÖSK), net kar marjı (NKM), brüt kar marjı (BKM), esas faaliyet kar marjı (EKM), ve büyüme oranlarını gösteren net satışların büyüme oranı (NSB), öz sermaye büyüme oranı (ÖSB) ve aktif büyüme oranlarına (AB) etkisi incelenmiştir. Bulgular – Firma karlılık oranlarında hesaplanan toplam 70 oranda, 36 oranda azalış, 34 oranda artış, büyüme oranlarında ise 42 büyüme oranının 30’unda azalış, 12’sinde artış tespit edilmiştir. Yine firmaların yatay, dikey ve karma birleşme/satın alma türlerinden ikisinde karma kalan onikisinde yatay birleşme tercih edildiği görülmüştür. Aynı zamanda satın alan firmaların hedef firmaları aynı ülkeden olmasını tercih ettikleri gözlemlenmiştir. Tartışma – Elde edilen sonuçlar beklentilerin aksine birleşme ve satın alma faaliyetlerinin firmaların karlılıklarında her zaman artışla sonuçlanmadıklarını göstermektedir. Karlılığı arttırılamayan firmaların birleşme satın alma sebeplerini ortaya koyabilmek için borçlanma oranlarını arttırmak amacıyla mı birleşme/satın alma faaliyeti gerçekleştirdikleri ortaya konulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

The Impact of Joint and Purchase Activities on Company Performance: A Review in Bist
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal how the financial performance of the companies that carry out joint and purchasing activities as a growth strategy is affected as a result of these activities. Method - any econometric model not used in calculations is compared with the only ratio analysis. The study examined the impact of the assembly and acquisition activities of companies registered in BIST between 2013-2015 on the financial ratio of active profitability (AK), own capital profitability (OKC), net profit margin (NKM), gross profit margin (BKM), basic activity profit margin (EKM), and net sales growth rate (NSB), own capital growth rate (OSB) and active growth rate (EU). In the company’s profitability rates calculated a total of 70 percent, 36 percent decreased, 34 percent increased, 42 percent increased, 30 percent decreased, 12 percent increased. It has also been seen that the companies are preferred to be horizontal, vertical and mixed in both types of combination/buy in the rest of the combination. It is also observed that the companies that buy prefer to be the target companies from the same country. Discussions - The results obtained show that unlike expectations, the merger and purchasing activities do not always result in an increase in the profitability of companies. It should be revealed that the companies that cannot increase profitability are conducted to increase their debt rates in order to identify the reasons for joint purchases.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.740
İşletme Araştırmaları Dergisi