Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
KURAMLARLA PRENATAL EBELİK BAKIMI
2023
Dergi:  
YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Prenatal bakım istenilen her gebeliğin, anne sağlığını tehlikeye atmadan sağlıklı olarak geçirilmesini ve sağlıklı bir bebeğin doğumuyla sonlanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bakım, ebeler için evrensel bir kavramdır ve ebeliğin varlığının merkezinde yer alır. Tüm bakım modelleri, kolayca gebeliğe ve prenatal bakıma adapte edilebilir. Bu derlemenin amacı kuramsal bakış açısı ile prenatal bakımı ele almaktır. Gebelikte yaşanabilecek problem ya da gereksinimlerin kavramsallaştırılması ve önermelerin doğruluğunun araştırılmasında rehber olarak kuramlar kullanılmaktadır. Kuram ve modeller değişkenlerin bakım üzerindeki etkilerini öngörebilmeyi, bilgi ve uygulamaları sistematize edebilmeyi sağlamaktadır. Ebelerin sağlık bakımında hedeflenen sonuçlara ulaşılabilmesi için uygun kuramları kullanmaları önem taşımaktadır. Ebelik hizmetlerinde kavram ve kuramlar kullanılarak kaliteli prenatal bakım hizmeti verilmesi gerekmekte ve gebe kadınların gebeliğe daha kolay uyumu sağlanabilmektedir. Meleis geçiş kuramı, gereksinim kuramları, yaşam modeli, bakım kuramı, sağlığı geliştirme modeli, sağlık inanç modeli, adaptasyon modeli, öz bakım modeli, planlı davranış teorisi, maternal bağlanma kuramı, anne-bebek etkileşimi kuramı, anne olma kuramı ve konfor kuramı prenatal bakımda kullanılabilecek kuramlardır. Ebeliğin mesleki gücü, kuramsal bilginin geliştirilmesi ve kullanılması ile artırılabilir. Mesleğe özgü bilginin üretim süreci, araştırmalarda kuramların test edilmesi ya da geliştirilmesiyle gerçekleşebilmektedir. Bunun için de ebelerin, gebelerin ihtiyaçlarına ve beklentilerine yönelik bakım vermesi son derece önemlidir. Model ve kurama dayalı ebelik yaklaşımları bireye uygulanan bakım kalitesini ve niteliğini yükseltmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ

Dergi Türü :   Uluslararası

YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ