Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
 İndirme 3
ASSESSMENT OF OSSEOUS DENSITY CHANGES IN PATIENTS WITH MEDICATION-RELATED OSTEONECROSIS OF THE JAWS USING CONE-BEAM CT: A CASE CONTROL STUDY
2018
Dergi:  
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, ilaç kullanımına bağlı osteonekroz gelişen hastalarda çenelerin belirli bölgelerindeki kemik yoğunluğunun konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile değerlendilmesi ve potansiyel olarak etkilenen alanların belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada bifosfonat tedavisi gören ve ilaç kullanımına bağlı osteonekroz gelişen 29 hastanın KIBT'leri yaş ve cinsiyet eşleşmeli kontrol grubuyla beraber retrospektif olarak incelendi. Maksiller tuber (MT), nazopalatin kanalın anteriorundaki kemik (NPK), mental foramen bölgesi (MF), simfizisin anterioru ve osteonekrozlu alanın etrafını saran kemiğin gri voksel değerleri ölçüldü. Bulgular: Sonuçlara göreçok etkilenen alan mental foramenin altındaki kemik olarak bulundu. Sağ ve sol MF değerlendirildiğinde osteonekroz hastaları ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılıklar bulundu (p=0.03, p=0.006 sırasıyla). Sağ MT için ortalama gri değerleri kontrol grubunda 165.04, hasta grubunda 212.4 (p=0.13); sol MT için ise kontrol grubunda 208.6 hasta grubunda 68.0 olarak ölçüldü (p=0.32). NPK; kontrol grubunda ortalama 575.1 ve hasta grubunda ortalama 572.6 (p=0.96); ve MS kontrol grubunda 679.2 ve hasta grubunda 828.2 olarak ölçüldü (p=0.1). Etkilenen alanın inferiorundaki kemik yoğunluğunun diğer bölgelerden daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Bifosfonat türevi ilaçlar çene kemiklerinin internal yapısında morfolojik değişikliklere neden olmaktadır. Morfolojik değişimler özellikle mental foramen gibi bölgelerde daha fazladır. Dansite farklılıklarının ölçümünde KIBT ile elde edilen gri değerler ile, osteonekrozun oluşacağı bölge ve gelişeceği doğrultudaki tehlikeli koşulların tahmini için yararlı veriler elde edebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 495
2023 Impact/Etki : 0.038
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi